ОСТАННІ НОВИНИ

Перед депортованими українцями уряд має вибачитися і надати матеріальну компенсацію – Удовенко

|

Перед депортованими українцями уряд має вибачитися і надати матеріальну компенсацію вважає голова парламентського комітету з прав людини, національних меншин та міграції Геннадій Удовенко. Про це він повідомив сьогодні під час прес-конференції, що підсумовувала виїзне засідання згаданого комітету, присвяене проблемі депортованих українців у 1944-1947 та 1951 рр.

Як заявив Г.Удовенко, парламентський комітет висував два законопроекти, однак жоден із них так і не був підтриманий у парламенті. Згідно із цими законопроектами, пероедбачено моральну та матеріальну компенкацію для тих, кого примусово переселили з українських земель у Польщі або їх нащадкам, згідно із угодою між урядом УРСР та Комітетом національного порятунку Польщі від 1944 року. Тоді було переселено, а радше депортовано приблизно 500 тисяч сімей українців та до 800 тисяч поляків.

Однак професор Володимир Сергійчук, що був присутній під час прес-конференції зазначив, що у випадку з поляками про компенсацію не йдеться, бо вони її отримали одразу ж після переселення, тоді як українці – ні, незважаючи на те, що в угоді це було передбачено. Як зазначає В.Сергійчук, документи про власність українців на тих теренах збереглися, частина з них є у Львівському обласному архіві, відтак розміри компенсації можна окреслити доволі точно.

Натомість Г.Удовенко заявив, що йтиметься з одного боку про вибачення перед тими людьми, а з другого боку – про якусь усереднену компенсацію. Однак це дуже великі кошти. „Якщо ми візьмемо по 25 тисяч доларів, то помножити на 500 тисяч і вийде бюджет України” – сказав він. Проте Удовенко висловив надію, що хоча б один із проектів буде підтриманий урядом та парламентом, оскільки одним із його співавторів є теперішній керівник уряду Юлія Тимошенко, та й новий український президент налаштований до цієї проблеми зовсім по-іншому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *