ОСТАННІ НОВИНИ

Крапка у справі Личакова - „Поступ“, 27 січня

|

Схоже, що в польсько-українській цвинтарній темі можна буде поставити крапку. Майже десятилітнє протистояння поміж польським та львівським бомондом має шанси закінчитися вже найближчим часом. Принаймні такі висновки випливають із заяви Президента України Віктора Ющенка в Страсбурзі та зі слів львівських політиків і депутатів, з якими вдалося порозмовляти „Поступу“.

Отож, Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання польського депутата Пйотра Гадзіновського під час слухань у Парламентській Асамблеї Ради Європи, сказав, що звернеться до Львівської міської ради і спробує змінити ситуацію з польськими військовими похованнями на Личаківському цвинтарі. Як пишуть польські медіа, пан Ющенко також повідомив, що вже дав вказівку своїм прибічникам із Західної України врегулювати всі спірні питання з Польщею.

Але у Львові переконані, що поспіхом цю справу Ющенко вирішувати не буде і змушувати львів`ян ухвалювати рішення не на користь собі — теж. Хоча свого часу, будучи прем`єр-міністром країни, Віктор Ющенко вже змусив міську раду піти на поступки польській стороні. Цього разу, схоже, депутатське серце, яке встояло під тиском Кучми, може здатись і підтримати рішення, яке попросить народний Президент. „Я не можу знати, якою буде моя позиція і як я буду голосувати. Спершу я мушу бачити те, що Віктор Ющенко запропонує. Але думаю, що до кінця цієї каденції ми це питання вирішимо. Зараз у нашій державі настав такий час, що ми перестанемо бавитись у політику на цвинтарях і національних відносинах“, — сказав міський депутат, голова групи УНП у міськраді Юрій Кужелюк.

Не захотів сказати, чи вчинить непослух щодо нового Президента, інший міський депутат, а водночас директор музею-заповідника „Личаківський цвинтар“ Ігор Гавришкевич. „Я думаю, що Віктор Андрійович, перш ніж чогось вимагати від нас, захоче дізнатися глибше про проблему, а тому не змусить від нас виносити рішення. Не провокуйте мене, я думаю, що рішення буде компромісним для обох сторін“, — сказав він.

Василь Білоус, голова депутатської комісії з військових поховань, — єдиний, хто однозначно сказав нам, що не буде голосувати за рішення, в якому йтиметься про поступки польській стороні. „Не можуть там стояти леви, тримаючи герб Львова, і бути написано: „Тобі, Польще“. Не може меморіал мати такий самий статус, який він мав до 1939 року. Ми будемо шанувати позицію Президента, але якщо вона буде така, як у Кучми, то я матиму свою позицію“, — сказав він. Але він не впевнений, що його підтримає решта депутатів. „У Львові, де підтримка Ющенка була більшою за 90%, важко говорити, як відреагують на його звернення, якщо таке взагалі буде“, — каже пан Білоус.

Історія відновлення пантеону польським воякам, нагадаємо, почалась багато років тому. Польська сторона від початку наполягала на тому, щоб поховання відновлювали за зразком 1939 року, львів`яни ж хотіли, щоб відновлення відбувалося згідно з Женевською конвенцією, яка регулювала питання військових поховань на території інших країн, оскільки у варіанті, запропонованому поляками, були деталі, які ображають гідність українців. „Наприклад, меч Казимира — символ окупації України — там не може бути, бо це ознака перемоги польської зброї над українством. Також аргументація поляків щодо того, що там поховані ті, які обороняли Львів, не є історичною правдою. Ми за дружні стосунки поміж українським народом та польським, але не можемо допустити, щоб там були слова, які би принизили українців у незалежній державі“, — каже голова ЛОО УРП „Собор“ Ростислав Новоженець. На його думку, переговори мають тривати, але компроміс має бути з обох боків.

Та час показав, що довгі роки переговорів, незначних компромісів суттєвого зрушення справі не принесли. Нині меморіал майже готовий до відкриття, але його не відкривають через затримку з польської сторони, яка півтора року тому вислухала українські пропозиції і… припинила з Україною будь-які переговори. Віктор Ющенко для них тепер остання надія наполягти на своєму. Львівські ж депутати сподіваються, що народний Президент, все ж, обіцяючи полякам компроміс, послухає й аргументи української сторони. „Ющенко вчинив, як і належить Президенту: його запитали — він відповів, пообіцявши, що все буде спокійно і всі справи будуть вирішені. Але приїжджати і стукати по столі, думаю, він не буде“, — висловив надію Юрій Кужелюк.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *