ОСТАННІ НОВИНИ

Боротьба за Львівщину - „Поступ“, 26 січня

|

“Не для преси“ — під таким грифом відбулася вчорашня нарада керівництва політичних партій коаліції „Сила народу“ та фракції „Наша Україна“ в обласній раді, яку було організовано з ініціативи екс-керівника обласного виборчого штабу Віктора Ющенка та найімовірнішого губернатора Петра Олійника. Передбачали, що за зачиненими для громадськості дверима вчора мав розпочатися процес формування кадрів у області, адже, як ще минулого тижня коментували „Поступу“ окремі політики, у вівторок мали розглядати принципи формування нової влади в реґіоні та пакети пропозицій від різних політичних партій щодо тих чи інших квот та кандидатур на посади в області.

Однак до розподілу посад учора так і не дійшло, і більшість учасників наради зійшлася на думці, що то був дубляж відкритого для преси „круглого столу“, який відбувся минулого тижня, але тоді Олійник і більшість нардепів його проігнорували. Отож учора говорили лише про принципи і, як прокоментував „Поступу“ народний депутат, голова ЛОО УНП Олекса Гудима, „завершили всі розмови, дійшли до повної згоди, і перемогла любов“. „Влада буде формуватися прозоро й демократично“, — такого висновку, за словами Гудими, дійшли учасники наради. На запитання, що ж це за прозорість така, якщо представників ЗМІ туди не допустили, нардеп відповів, що там обговорювали внутрішні проблеми „Нашої України“, тому „навіщо пресі це слухати“. „Називалися прізвища відомих олігархів у негативному контексті, які збурили цю ситуацію. Ми справилися із цією ситуацією“, — пояснює, у чому ж суть внутрішніх проблем „НУ“, пан Гудима, заявивши, що ці проблеми виявилися не такими вже й складними, і завдяки відвертій розмові їх учора вдалося розв`язати.

Щодо принципів формування влади, стосовно яких учора домовилися, то, за словами Олекси Гудими, вирішили, що, окрім того, що все відбуватиметься прозоро, „ніяких квот не буде, як і самостійних учасників гри“. „Усі мають право — і депутати, і представники партій — пропонувати найкращі кандидатури для роботи в органах виконавчої влади. З тим погодилися всі, включно з головою облради Михайлом Сендаком. А потім з усіх пропозицій будемо вносити найдостойніших й найпорядніших“, –сказав пан Гудима, зауваживши, що розглядати пропозиції розпочнуть не раніше, як після офіційного призначення нового губернатора. (До речі, за інформацією „Поступу“, до конкретного розподілу посад дійде не швидко, бо Олійник вирушає на лікування в Київ.)

Проте чомусь інші учасники наради, яких опитав „Поступ“, не демонстрували такої одностайності. Зокрема голова ЛОО УРП „Собор“ Ростислав Новоженець сказав, що він висловися за потребу квотування, зокрема, йдеться про ті відсотки, які колись озвучував Ющенко (50% — „НУ“; 25% — БЮТ; 25% — решта). І, за словами пана Новоженця, багато хто на нараді теж підтримав цю пропозицію.

Не надто втішеними після закінчення наради були деякі представники облради. Наприклад, голова фракції „НУ“ Олег Канівець дещо роздратованим голосом відмовився коментувати результати наради й скерував за коментарями до Петра Олійника. Нагадаймо, що між Олійником і облрадою є деяке взаємне несприйняття, хоча відверто про це з них ніхто не хоче говорити. Сам Олійник, ініціатор наради, як сказала його прес-секретар, це засідання коментувати теж не буде.

Депутат облради, близький соратник Канівця Роман Гайдучок узагалі сказав „Поступу“, що йому не радили щось говорити ні журналістам, ні під час наради, бо нібито не всім подобаються його відверті думки. Водночас пан Гайдучок таки сказав, що аж такої цілковитої згоди між нардепами-нашоукраїнцями та депутатами облради вчора не було, але все ж таки поступ у цьому діалозі відбувся. На запитання, чи запропонував Петро Олійник (якому, нагадаймо, Віктор Ющенко попередньо доручив формувати кадри в області) облраді представити свої кандидатури на ті чи інші посади, депутат відповів, що так і „не второпав, чи була ця пропозиція“, бо конкретно про це ніхто не сказав. Також, за словами депутата, учора більшість присутніх „прозріла“ від того, як дехто трактує демократію. Зокрема, каже він, навіть лунали думки, що всі мають тихо сидіти й чекати, доки хтось вирішить сам, куди й кого призначати.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *