ОСТАННІ НОВИНИ

Місто у фінансовій залежності - „Поступ“, 14 січня

|

Наступного вівторка до Львова знову завітає місія Світового банку, яку очолює керівник проекту поліпшення водопостачання у Львові Кішоре Надкарні. Фахівці з банку, а їх буде загалом 4-5 осіб, прибудуть у Львові до п`ятниці. Як повідомив „Поступу“ заступник міського голови з питань інженерного господарства Василь Склярський, гості планують зустрітися з керівниками міста, а також із виконувачем обов`язків голови Львівської облдержадміністрації Богданом Матоличем. „Це плановий, наглядовий візит. Представники банку щопівроку мають приїжджати сюди і слідкувати, як триває робота над проектом“, — повідомив пан Склярський.

Що ж до самого проекту, то кілька днів тому з`явилася інформація, начебто місто хоче відмовитися від нього, а також і від позики Світового банку, оскільки її умови є невигідними як для Львова, так і для „Львівводоканалу“. Водночас, як повідомив радіо „Люкс“ перший заступник міського голови Василь Кравців, умови позики дійсно є невигідними, таку суму можна було знайти і в міському бюджеті. Проте місто не відмовлятиметься від неї, оскільки, в такому разі, банк накладе на міську владу досить великі штрафні санкції.

До речі, про невигідні умови банківського кредиту говорилося ще до того, як міська рада проголосувала за те, щоб його взяти, а Верховна Рада ратифікувала угоду між Світовим банком та Міністерством фінансів України. Одним із найбільших противників цього був і тодішній директор МКП „Львівводоканал“ Василь Склярський. Він переконував міських депутатів у тому, що умови кредиту є просто кабальними. Позика становить 24,25 млн доларів, а через двадцять років потрібно буде повернути 51 млн доларів. Більшість коштів мали скеровувати на консультації фахівців та навчання персоналу, а не безпосередньо на ремонт. Аби повернути кошти, говорили навіть про те, що доведеться піднімати тариф. До того ж над самим підприємством тяжіли борги перед енергетиками, податківцями та власними працівниками. Однак кредит усе-таки взяли, а пан Склярський дещо змінив свою думку, мотивуючи це тим, що „завдяки тісній співпраці підприємства з керівництвом міста і міським головою нам вдалося стабілізувати фінансову ситуацію, поліпшити господарку“.

Наступного разу про можливість призупинення позики, а то й про повну відмову від неї заговорили після того, як тендерний комітет „Львівводоканалу“ обрав генпідрядника для реалізації проекту. Світовий банк доволі довго не погоджувався з кандидатурою датської фірми, оскільки вважав, що підприємство мало б обрати фірму, яка пропонувала найдешевші послуги. Чотири місяці СБ і міська влада провели у листуванні та взаємних погрозах, результатом яких стало схвалення банком вибору тендерного комітету. Потім розпочалася бюрократична тяганина у Мінфіні. І лише у листопаді минулого року „Львівводоканал“ і датська фірма „Пер Аарс Леф“ підписали угоду про підрядні роботи.

Відтак, незважаючи на аргументи про доцільність чи недоцільність проекту покращання водопостачання у місті за кошти Світового банку, робота над його втіленням уже розпочалася. За словами Василя Склярського, фахівці датської фірми проводять попередні консультації і відвантажують привезене з-за кордону обладнання. До Львова уже прибули 20 вагонів труб, точніше, 3 кілометри чавунних та 5 кілометрів поліетиленових. Окрім того, робітники уже почали монтувати вузли, за допомогою яких у місті мають з`явитися зони тиску. Як уже писав „Поступ“, їх мають створити для того, аби розподілити тиск у міській водогінній мережі відповідно до потреб міста. У Львові, як відомо, різні райони мають різноповерхову забудову. Якщо тиск у мережі буде однаковим для всього міста, то в одних районах він буде завеликим, а в інших мешканці верхніх поверхів висотних будинків узагалі не матимуть води. Планують, що для цього змонтують 135 вузлів із заслонами, дев`ять з яких, за словами Василя Склярського, вже готові. Такі роботи, власне, і планували раніше як першочергові. Планують також заміну і ремонт водогінної та каналізаційної мережі, яка перебуває у вкрай занедбаному стані. За словами Василя Склярського, ці роботи розпочнуться уже в лютому.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *