ОСТАННІ НОВИНИ

Православні вшанують 20-ту річницю смерті Митрополита Миколая

|

Львівсько-Сокальська єпархія УПЦ Київського Патріархату першого жовтня відзначатиме 20-ту річницю з дня смерті Митрополита Львівського і Тернопільського Миколая (Юрика). На урочистості запрошені усі львівські владики. У рамках святкування 20-ї річниці першого жовтня о 9 годині відбудеться Божественна літургія у кафедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці, об 11 годині 30 хвилин відбудеться панахида на могилі Митрополита Миколая, що на Янівському цвинтарі, а в 18 годині пройде пам’ятний вечір у Львівському державному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

“На урочистості ми запросили усіх владик львівських, оскільки у нас є чимало священиків, яких він висвятив Митрополит ”, – розповів на сьогоднішній прес-конференції Митрополит Львівський і Сокальський Андрій (Горак).

До відзначення цієї дати про Митрополита Миколая готується книга, яка складатиметься з двох частин. У першій буде уміщено спогади та відгуки священиків про Митрополита, які науковці зібрали на основі київських архівів, а також міститимуться наукові, аналітичні та загальнооглядові статті. Друга частина книги буде присвячена фотоілюстраціям, вона охопить ціле сторіччя – від 1890 до 1980 років. Близько 150 фотографій ілюструватимуть життя Митрополита аж до смерті, окрім того у книгу вмістять фотокартки батьків, дідів та рідних Митрополита Миколая. До першого жовтня планують видати 100 сигнальних примірників. Книгу, яка складатиметься з близько 130 сторінок, обіцяють оформити в нетрадиційний спосіб.

Митрополит Миколай походив із древнього галицького священичого роду, у 33-му році осиротів. У 1965 році висвятився. Ув’язнення за підготовку та ведення активного релігійного життя відбував разом із Митрополитом Андреєм Шептицьким. “Заслання було добрим для нього, бо, як він сам любив висловлюватися, все що він зробив доброго, то це тому, що його навчила тюрма”, – зазначив Митрополит Андрій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *