ОСТАННІ НОВИНИ

У малому та середньому бізнесі порушують права найманих працівників

|

У малому та середньому бізнесі постійно порушують права найманих працівників, які через брак правової обізнаності не можуть покращити своє становище. Цю проблему сьогодні обговорили представники контролюючих структур, профспілкових та громадських організацій у Львівському прес-клубі реформ.

На Львівщині сьогодні налічується вісім тисяч 700 малих підприємств, основна їх частина, за словами голови Асоціації роботодавців Львівщини Зеновія Бермеса, намагається працювати поза правовим полем. Найчастіше чинне законодавство порушують ті, хто торгує на ринках. Типовими порушеннями при укладанні трудових угод між суб’єктами підприємництва та найманими працівниками є неукладання трудових договорів з найманими працівниками, недотримання мінімальних соціальних гарантій, заборгованість із виплати зарплати, неправильне нарахування втраченого заробітку при ушкодженні здоров’я та запровадження режиму неповного робочого дня. “Керівникові підприємства сьогодні вигідніше не виконувати приписи, а заплатити штраф, який становить 203 гривні,” – наголосила начальник територіальної державної інспекції праці “Держнаглядпраці” у Львівській області Оксана Завада. За її словами, типовою ситуацією на малих та середніх підприємствах є невідповідність в міжпосадових окладах – прибиральниця та керівник підприємства на папері мають однакову зарплатню. Відтак все частіше можна відстежити таке явище, як “віртуальні працівники”, нині зарплату вони отримують в конвертах, а в майбутньому не матимуть пенсійного забезпечення.

За інформацією заступника начальника територіальної державної інспекції “Держнаглядпраці” у Львівській області Марії Гнатів, за півріччя цього року інспекція склала 482 протоколи, в яких зафіксувала порушення прав найманих працівників, за судовими рішеннями з них у 75 випадках на підприємства було накладено штрафні санкції, 50 отримали усне зауваження. На даний момент Територіальна дежавна інспекція праці перевірила одну тисячу 156 підприємств. У першу чергу перевіряють тих, хто має велику заборгованість по зарплаті. За словами голови Львівської обласної організації Всеукраїнської профспілки працівників торгівлі Богдана Пилюха, станом на перше вересня у сфері торгівлі найманим працівникам області заборгували мільйон 200 тисяч гривень, при тому, що середня зарплатня найманого становить 236-250 гривень. За вісім місяців цього року до державної інспекції праці надійшло лише 389 звернень від найманих працівників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *