ОСТАННІ НОВИНИ

Уряд хоче віддати частину Бурштинської ТЕС в оренду росіянам – Гудима

|

Уряд хоче віддати один із енергоблоків Бурштинської ТЕС, яка є найбільшим експортетром української електрики за кордон, в оренду російським компаніям, близьким до Чубайса, заявив сьогодні під час прес-конференції народний депутат, член профільного парламентського комітету Олесь Гудима.

Він роздав журналістам копії листа серктетаря комітету ВРУ з питань ПЕК Вадима Литвина та резолюцію на цьому листі енергетичного віце-прем’єра Андрія Клюєва. У листі зазначено, що група з американських компаній та російських компаній „Моснергомонтаж“ і „Міжрегіонкомплект“ хочуть інвестувати в оновлення обладнання на Бурштинській ТЕС 80 млн. доларів, а взамін просять в оренду один з енергоблоків станції. „Я впевнений, що йдеться про один із тих блоків, які працюють на „бурштинський острів“, пов’язаний із європейською енергосистемою, бо Чубайс давно хотів до нього дістатися“ – підкреслив депутат. За його словами, росіяни таким чином зможуть пробити нарешті свій проект транзиту російської електроенергії через Україну до Європи, а потім взагалі наших енергетиків звідти витіснять, так само, як це було в Молдові.

Він також пов’язує з цим листом недавні зміни в керівництві компанії “Західенерго”, до якої входить Бурштинська ТЕС. “Я весь час думав, чому донецькі пішли з компанії, а виявляється, що її уже хочуть віддати росіянам” – висловив свої припущення Олесь Гудима.

На думку Олеся Гудими, росіяни поставлятимуть своє застаріле обладнання на станцію, а самі отримуватимуть реальні кошти від оренди, бо зможуть укладати угоди про поставку енергії за кордон. „Згадана американська компанія це так, салом груди помастити, щоби ніхто не казав, що йдеться про росіян, але можу вам сказати, що уряд уже погодився на цю пропозицію“ – сказав депутат. За його версією, незабаром до Львова мають прибути представники згаданих московських компаній, щоби провести нараду щодо оренди.

З іншого боку, народний обранець не розуміє, навіщо в прибутковий державний бізнес, який дає щороку 30 млн. доларів, пускати інвесторів, тим більше, що це протирічить чинному законодавству.

Бурштинський енергетичний острів було створено понад два роки тому для паралельної роботи кількох енергоблоків однойменної ТЕС з країнами Європи. Острів постачає електроенегію в Угорщину, Словаччину і Чехію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *