ОСТАННІ НОВИНИ

Новороздільський міськвиконком підтримав ідею переробки гудронів на “Сірці”

|

Рішення щодо проведення підприємством “Еконова” виробничої діяльності з утилізації і переробки гудронів у Новому Роздолі прийнято на позачерговому засіданні міськвиконкому. “Еконова” планує переробити у так звані модифікатори 3 тони нейтралізованих гудронів, завезених ще 10 місяців тому фірмою “Осма-ойл” у Добротвір, а також 17 тон гудронів, що вже 3 роки перебувають під відкритим небом у самому Новому Роздолі.

Заступник директора „Еконови“, переконуючи членів міськвиконкому у доцільності проведення спалення гудронів у Новому Роздолі, розповідав, що це створить багато робочих місць, додасть коштів у міський бюджет. Він також представив документи, які засвідчували екологічну безпеку проекту. Натомість член міськвиконкому, керівник міського штабу Віктора Ющенка Юрій Гикавець зачитав звернення керівника штабу Віктора Ющенка на Львівщині, народного депутата Петра Олійника, в якому він наголошує на тому, що екологічна безпека у процесі спалення гудронів до кінця не доведена. Петро Олійник у своєму листі закликає реекспортувати гудрони назад в Угорщину. Проте, це звернення міськвиконком не прийняв до уваги, повідомляє прес-служба штабу Віктора Ющенка у Львівській області.

Водночас прийняття рішення на користь „Еконова“ активно лобіював керівник районної Миколаївської організації СДПУ(о), член міськвиконкому Сергій Струцький, за наполяганням якого рішення було проголосоване. Проти проголосували лише двоє представників Блоку Віктора Ющенка. Наприкінці засідання керівник міської організації УНП, Олег Дубас, наполіг на тому, щоб остаточне рішення було прийнято на позачерговій сесії міської ради, яка повинна скликатися наступного тижня. Цікаво, що на засіданні виконкому, вперше за весь період його діяльності, був присутній керівник Новороздільського УМВСУ Андрій Стефура, який, мабуть, повинен був стимулювати прийняття рішення або принаймні охороняти порядок.

На проведеній нещодавно нараді в облдержадміністрації, головною темою якої були угорські гудрони, перший заступник голови Львівської ОДА Леонід Мельник наголосив, що ситуація потребує якнайшвидшого вирішення, бо перебування гудронів на свіжому повітрі становить значно більшу екологічну небезпеку, ніж їх переробка. Леонід Мельник дав місяць часу усім зацікавленим у справі гудронів сторонам, для того, щоб знайти розв’язок проблеми.

Генеральний директор компанії “Еконова” Олександр Верейці, керуючись низкою дозволів різних інстанцій, пропонує нову технологію переробки промислових відходів на підприємстві „Сірка“ у Новому Роздолі, у результаті якої готовий продукт може далі використовуватись у промисловості.

Позиція громадськості кардинально суперечить планам бізнесменів. Підігріта публікаціями у пресі, вона категорично проти будь-яких переробок на території Добротвора та Нового Роздолу. Схожу позицію зайняли і народні депутати Петро Олійник, Петро Писарчук та Ігор Шурма, які узагалі проти ввезення будь-яких промислових відходів на територію України. Громадські організації радять не керуватися у цій ситуації емоціями і найприйнятнішим варіантом вважають реімпорт відходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *