ОСТАННІ НОВИНИ

Каліфорнійські хробаки допоможуть українським фермерам

|

Через надмірне використання у сільському господарстві мінеральних добрив та різноманітних отрутохімікатів у Львівській області щорічні втрати родючого шару грунту становлять більше 30 тон на гектар. Засобом покращення стану грунтів міг би стати проект Зиновія Помірчого “Верникультура”. Сьогодні львівські журналісти за сприяння прес-клубу ринкових реформ, могли ознайомитися з господарством З.Помірчого в селі Липники Пустомитівського району.

Фермер Зиновій Помірчий з 1995року займається розведенням червоних каліфорнійських дощових хробаків, які переробляють органічні рештки на добриво – біогумус. Цінність такого біогумусу в тому, що вирощені на ньому рослини є екологічно чистими, а в процесі перетравлення органіки хробаки збагачують її високопоживними шлунковими соками. Біогумус містить не лише азот, фрсфор, кальй, кальцій і магній, але й гумінові фульвокислотні ферменти, корисну мікрофлору, які стимулюють ріст і розвиток рослин. Як зазначив заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин, за своїми властивостями та ефективністю біогумус перевищує компости, а також гній тваринного походження у 8-10 разів.

1 кілограм біогумусу в господарстві Зиновія Помірчого коштує від 1,20 до 1,30 гривні, а одна ложа (пів’ящика) – 75 гривень. На 10 соток землі потрібно до 300 кілограм біогумусу, а вносити його потрібно лише раз на 3-4 роки.

Та господар наразі не займається продажем. На сьогодні господаство пана Зиновія налічує 100 лож хробаків (приблизно 10 мільйонів особин). Але наразі це лише початок, каже фермер. Зиновій Помірчий прагне перевести таке господарство на промисловий рівень, але для цього йому потрібно від 200 до 300 тисяч гривень.

В свою чергу Іван Квик, заступник начальника управління житлового господарства Львівської міськради запропонував панові Зиновієві Помірчому джерела органічних решток: з майбутньої сортувальної лінії на міському сміттєзвалищі, з львівського іподрому та відкачування фекальних ям, а також залучити населення Львова до викидання сортованого сміття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *