ОСТАННІ НОВИНИ

В УКУ - виставка людей з розумовими обмеженнями

|

Сьогодні в Українському Католицькому Університеті відкрилася виставка робіт розумово неповносправних з організації „Віра і Світло”. Автори експозиції та їхні приятелі-волонтери намагалися не просто розповісти відвідувачам про картини, а й розповісти про процес малювання, описати особистість автора.

Виставка зібрала не лише членів „Віри і Світла” в Україні, але й також друзів з-за кордону. Серед них, зокрема, був представник голландського фонду Генрі Ноуена, який допомагає організації „Віра і Світло” і завдяки якому ця виставка стала можливою та Дорін Вандеркур. Остання зазначила, що можливість такого мистецького проекту з’явилася після того, як декілька художників з Голландії приїхали в Україну і побачили роботи дітей з майстерень „Віри і Світла”, які є досить оригінальними та допомагають людям проявити свої таланти. Тоді вони вирішили дати гроші на розвиток майстерень. Дорін Вандеркур також наголосила, що у світі багато людей і навіть країн мають свої немочі, а друзі з „Віри і Світла” вчать, як прийняти себе таким, яким є і навчитися жити з своїм болем. Вони з гордістю та радістю показували усім свої роботи, немовби доводячи, що також мають право на творчий успіх і тріумф.

Рух „Віра і Світло“ розпочався у 1971р. з ініціативи Жана Ваньє у Франції і був відповіддю на страждання людей неповносправних та їх родин, які дуже часто зазнають приниження та відкинення й трактуються як позбавлені людської гідності та прав. Тому у першу чергу спільноти „Віри і Світла“ є спільнотами дружби та взаємної підтримки. Вони хочуть донести кожній неповносправній людині усвідомлення того, що вона є люблена Богом такою, якою вона є. „Віра і Світло“ також підтримує та згуртовує батьків на їхній нелегкій дорозі життя, а для молоді-приятелів „Віра і Світло“ прагне бути спільнотою, в якій вони пізнають інші цінності та можуть відкрити новий сенс життя.

“Віра і Світло“ – це екуменічний рух, який існує у 70-ти країнах світу. В Україні перша спільнота утворилася в 1992 році у Львові. На сьогоднішній день існує вже 15 спільнот у різних містах: Львові, Києві, Тернополі, Тячеві, Хусті, Кам`янці-Подільському, Жовкві. Є зацікавлені групи у м. Харкові, Білій Церкві та Підкамені.

З ініціативи „Віри і Світла“ у Львові проводяться щоденні програми для осіб розумово неповносправних: майстерні для виконання ручних робіт та індивідуальні заняття для осіб із поглибленою неповносправністю, відповідно до їх можливостей та потреб, повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *