ОСТАННІ НОВИНИ

Шлам не завдає шкоди мешканцям Мостиськ-2 – Львівська залізниця

|

Прес-центр Львівської залізниці сьогодні спростував надруковану в газеті “Експрес” статтю із “сенсаційним” заголовком “На Львівщині знову екологічне лихо”, де причиною негараздів стала залізнична станція Мастиська-2, на якій відбувається перевантаження шламу – свинцевмісних відходів – які везуть із Польщі в Казахстан транзитом через Україну. За словами головного державного санітарного лікаря на Львівській залізниці Владислава Думського: “Перевантаження на станції Мостиська-2 Львівської залізниці шламу із вмістом свинцю не складає загрози для персоналу, який займається перевантажувальними роботами, для мешканців навколишніх населених пунктів, для тварин та навколишнього середовища”.

Цей висновок він зробив на основі того, що перевантаження шламу проводиться на спеціально обладнаному відкритому майданчику за допомогою крана, безпосередній контакт працівників зі шламом зведений до мінімуму, під час виконання робіт на робочому майданчику обладнано санітарно-захисну зону. Водночас, він наголосив, що відстань до найближчого населеного пункту на захід (селище Мостиська-2) понад 500 метрів, а до найближчого пасовища на південь – 350-400. Окрім цього, ці ділянки захищені від робочого майданчика лісосмугою шириною приблизно 50 метрів, яка є серйозною механічною перешкодою для переміщення будь яких потенційно можливих газо- і пилоутворень.

В. Думський також стверджує, що агрегатний стан шламу повністю виключає можливість утворення пилу при перевантаженні, а основну масу шламу складають хімічні елементи, які мають високу температуру плавлення і не мають вираженої токсичної дії (температура плавлення цинку – 4200С). “Не витримують критики посилання на можливість утворення на майданчику окису свинцю (PbO), оскільки процес окислення свинцю до стану окису свинцю на повітрі можливий лише при температурі понад 6000С” – наголошує лікар. А запах солярки, яка частково присутня у шламі, відчувається практично лише в межах робочого майданчика і частково на незначній відстані від майданчика в залежності від напрямку вітру.

„Скарги мешканців на масове ураження верхніх дихальних шляхів і масові випадки головного болю, об’єктивно не пов’язані з перевантаженням шламу. Медикам добре відомо, що клінічні симптоми, характерні для отруєння свинцем та його неорганічними сполуками, мають інші прояви, крім того, симптоми отруєння свинцем або його сполуками можуть проявитися лише при високих концентраціях його у повітрі впродовж тривалого часу (перевантаження шламу проводиться із травня по 2-3 рази на тиждень),“ – Владислав Думський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *