ОСТАННІ НОВИНИ

Хід аграрної реформи на Львівщині визнано невтішним

|

У Львівській обласній раді відбулось розширене засідання постійної комісії з питань агропромислового комплексу, торгівлі та побутового обслуговування під головуванням депутата облради, голови комісії Романа Гайдучка. Запрошені голови районних і сільських рад, комісій з питань АПК районних рад, начальники управлінь сільського господарства райдержадміністрацій, представники обласної ради та адміністрації, УМВСУ у Львівській області, президент Львівської аграрної палати, голова обласної асоціації фермерів та приватних землевласників обговорювали стан аграрної реформи на Львівщині.

Питання про хід реформування аграрного сектору та незадовільний стан врегулювання земельних та майнових відносин обговорювалось в сесійному режимі ще минулого року. 02 грудня 2003 року обласна рада прийняла рішення (№181), в якому виконавчій гілці обласної влади доручалось завершити врегулювання цих відносин у першому кварталі 2004 року. Однак, як було видно з обговорення на засіданні комісії, врегулювання земельних та майнових відносин не врегульовано і досі.

Проект рішення, який комісія винесла на розгляд всіх депутатів Львівської обласної ради для голосування на черговій сесії гласить, що „органи виконавчої влади та правоохоронні органи не забезпечили виконання в повному обсязі рішення облради від 02.12.03 № 181 „Про хід та результати аграрної реформи у Львівській області“. Тому облрада звертається до голови облдержадміністрації терміново вжити заходів і доповісти про результати виконання рішення на черговій сесії. Це питання не вдалось розглянути на сесії обласної ради, оскільки вона не відбулась. Відтак обов’язки контролю за виконанням рішення облради покладено на комісію з питань АПК.

Про результати аграрної реформи в області доповідав начальник Центру приватизації і аграрної реформи облдержадміністрації Володимир Гвоздинський. Він сказав, що „на початок 2003 року не було врегульовано земельних відносин у 24 господарствах у різних районах області, понад 40 було визнано банкрутами, а 56 сільськогосподарських підприємств вирішило самоліквідуватись. На сьогодні завершено врегулювання у 16 з цих 24 підприємств області, у 2002 році плату за оренду паїв здійснено на 91 %. Проте при ліквідації підприємств-банкрутів зафіксовано низку істотних правових порушень, на підставі яких відкрито кримінальні справи“. Одна з цілей Центру приватизації – формування концепції територіальних громад і розробка програми розвитку обслуговуючих кооперативів.

Реальна ситуація з аграрною реформою на місцях виглядає невтішно. Так, жителі села Княже Сокальського району висловили на засіданні своє серйозне невдоволення процесом реформування. Власники майнових паїв селянської спілки „Волинь“ подали заяву на ім’я голови Львівської обласної ради Михайла Сендака та начальника Сокальського РВ УМВСУ у Львівській області М. Германа. У ній викладено факти чисельних порушень власником фермерського господарства О.Нєжньовим, внаслідок яких він незаконно заволодів майном на суму близько 1,5 млн. грн. та житловими будинками, що мають бути на балансі сільської ради з подальшою їх приватизацією мешканцями. Але на запит Обласної ради до Сокальського РВ УМВСУ у Львівській області надійшла відповідь, що „в результаті перевірки Сокальським РВ УМВСУ спільно з управлінням с/г Сокальської РДА в діях директора ПАФ „Волинь“ Нєжньова О.В. правопорушень не виявлено, тому у порушенні кримінальної справи відмовлено“. Селяни в розпачі не знають до кого ще звертатись для захисту своїх прав.

Про невтішну ситуація говорили також селяни із с. Купновичі Самбірського району, де вони досі не можуть отримати свої земельні та майнові паї.

Присутній на засіданні представник УМВСУ у Львівській області П. Полєвой зазначив, що „у справах АПК порушено 84 кримінальні справи по розподілу майнових паїв. Ми вивчимо матеріали справи за тиждень, а члени спілки можуть звернутись до Прокуратури чи УМВСУ області“.

Загалом голова комісії Роман Гайдучок, підсумовуючи засідання, констатував, що органи виконавчої влади та правоохоронні органи не забезпечують дотримання законодавства при реформуванні аграрного сектора економіки.

Важливе питання реформи планується ще раз обговорити на сесії облради, яка запланована на 15 липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *