ОСТАННІ НОВИНИ

Два десятки архітектурних пам’яток втрачено, а ще 20 – під загрозою знищення

|

У зв’язку із недотриманням режимів використання архітектурної спадщини у Львівській області за останні роки втрачено приблизно два десятки історичних пам’яток, серед яких переважають культові споруди – костели та церкви, а також кілька замків та житлових будинків. Про це повідомляється у довідці про стан збереження архітектурно-містобудівної спадщини Львівської області, що була роздана сьогодні учасникам спільної колегії Держбуду та Львівської ОДА.

Згідно з цими ж матеріалами, ще майже два десятки нежитлових споруд та ряд житлових будинків у Львові перебувають під загрозою руйнування. Крім того, на таких об’єктах, як замки в Жовкві та Свіржі Перемишлянського району, с. Підгірці Бродівського р-ну, домініканський монастир в м. Белзі, житниці в м.Дрогобичі, костел в с.Підкамінь, собор Св.Юра, Інститут народознавства НАН України, театр Скарбка та ряд житлових будинків в м.Львові, руйнівні процеси значно випереджають темпи виконання реставраційно-ремонтних робіт.

Загалом же тільки у Львові майже 50% об’єктів потребують невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт. Як зазначено у довідці, це пов’язано із недофінансуванням, призначених державним бюджетом та незначними обсягами фінасування з місцевих бюджетів. Загалом у Львівській області налічується 3431 пам’ятка архітектури, з яких 794 – національного значення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *