ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський наполягає на поверненні майна УГКЦ

|

Папа Римський Іванн-Павло II звернувся до політичного керівництва України з вимогою розглянути питання про повернення греко-католикам храмів та решти майна, конфіскованого в 1940-50 роках. Про це повідомили сьогодні в львівській митрополії Української греко-католицької церкви.

У 1941 році греко-католицьке духовенство зустріло з хлібом-сіллю гітлерівські війська. Однак невдовзі глава церкви Андрій Шептицький розчарувався в Адольфі Гітлері. Він таємно рятував єврейські сім’ї від нацистів, а також благословив українських націоналістів на боротьбу з нацистами і комуністами, повідомляє ForUm.

Після смерті Шептицького в 1944 році на греко-католиків почалися гоніння. Радянська влада кинула до в’язниць сотні священнослужителів. У 1946 році греко-католицька церква була ліквідована. Її майно комуністи передали під юрисдикцію Російської православної церкви і держави.

Папа Римський вважає, що історичну справедливість треба відновити. Декілька років тому Іванн-Павло II відвідав Україну, де публічно покаявся перед нею за католицькі хрестові походи проти іновірців. Однак керівництво України натомість навіть не висловило жалю з приводу розгрому церкви і конфіскації майна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *