ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра в УКУ вшанують пам’ять Олександра Кривенка

|

Семінар, присвячений пам’яті відомого українського журналіста Олександра Кривенка, розпочнеться завтра о 16-й годині в конференц-залі Українського Католицького Університету. Лекцію свободи пам’яті Сашка Кривенка прочитає Адам Міхнік, колишній дисидент, один із найвідоміших лідерів польської „Солідарності” епохи боротьби з комуністичним режимом, нині – головний редактор найбільшого щоденного видання „Газета Виборча”.

У програмі семінару – вручення премії ім. Олександра Кривенка “За поступ у журналістиці”. Її вручатимуть один раз на рік у день його народження – 13 травня. Кандидатом на отримання такої премії може бути автор оприлюднених у друкованих та електронних ЗМІ публіцистичних творів, що вирізняються свіжим поглядом на проблему, добрим стилем викладу, незаангажованістю та яскравою позицією автора. До складу Ради, що визначатиме гідного журналіста, належать 18 осіб, серед них друзі та колеги Олександра – зокрема, Володимир Павлів, Андрій Квятковський, Олег Шмідт, Володимир Цибулько, Тарас Кузьмов.

Організацію семінару взяв на свої плечі Інститут релігії та суспільства, зокрема його директор та віце-ректор з питань зовнішніх зв’язків Мирослав Маринович: “Все, що відбудеться під час цієї зустрічі, виглядає мені дуже вмотивованим і серйозним. По-перше, сама постать Сашка Кривенка просто заворожує нестримним потягом до свободи, яка не втрачає своєї привабливої сили, незважаючи на те, що Сашка сьогодні між нами немає. Також ім’я Адама Міхніка добре знане українцям як ім’я людини, яка усе своє життя заофірувала на вівтар свободи. Тому те, що першу лекцію свободи пам’яті Сашка Кривенка читає Адам Міхнік, є дуже вмотивованим, і в цьому випадку я не сприймаю Адама Міхніка як іноземця – це та людина, яка зробила надзвичайно багато для України”.

Олександр Кривенко – президент„Громадського Радіо”, один із засновників і редактор журналу „ПіК”. На початку 90-х у Львові він втілив в життя проект щотижневика „Пост-Поступ”, згуртувавши довкола нього ціле сузір’я журналістів з усієї країни. Протягом останніх років свого життя Олександр Кривенко очолював незалежний проект ”Українське громадське радіо”, з червня 2001 року був президентом громадської організації “Хартія-4 “. З березня того ж року виконував обов`язки директора українсько-польського журналістського клубу „Без упереджень“. Був членом президії Громадського комітету опору ”За правду”, а також віце-президентом Асоціації українських письменників.

Олександр загинув минулого року в ніч з 8-го на 9-те квітня на трасі Київ-Чернігів-Нові Яриловичі. Автомобіль ”Фольксваген Гольф”, у якому перебував Кривенко, з`їхав з дороги і врізався в дерево, у результаті чого водій і пасажир загинули. За кермом автомобіля перебував координатор проектів ОБСЄ в Україні Гізо Грдзелідзе. Офіційне слідство відкинуло політичну версію загибелі Олександра Кривенка. Журналіста поховано на Личаківському цвинтарі у Львові. У нього залишилась дружина та чотири доньки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *