ОСТАННІ НОВИНИ

То чи застосовують правоохоронці тортури до затриманих?

|

Відповісти на це запитання намагалися сьогодні представники правоохоронних органів та адвокатури. В той час, як член “Міжнародної амністії” адвокат Микола Кулик стверджує, що практично до кожної другої затриманої особи застосовують побої, катування чи мордуваня, прокурор Львова Володимир Гураль каже, що жодних звернень протягом 2003-2004 року з приводу застосування тортур з боку правоохоронців до затриманих людей не поступало, такі випадки були лише у середині 90-х років. Свої думки з приводу застосування тортур до ув’язнених і захисту від цього вони висловили сьогодні під час зустрічі на тему “Антикорупційні методи. Юридичний захист від тортур як умова прозорості правоохоронної системи”.

“Я бачу і чую, як люди оцінюють діяльність правоохоронців” – каже М. Кулик, – “Часто людей, затриманих за адміністративне порушення, тримають в міліції цілу ніч і нічого не повідомляють родичам, в той час, як ті шукають затриманого у лікарнях і навіть в морзі. Але в положенні про міліцію зазначено, що правоохоронці мають повідомляти родичів, щоб вони могли забезпечити затриманому захист. Адвокати часто потрапляють до своїх клієнтів через три-чотири доби”. Він також повідомив про те, що нещодавно займався кримінальною справою молодого хлопця, який розповів йому, що того три доби “пресували”. За цим фактом адвокат написав звернення, хоч сам вірить у те, що клопотання розглянуть і зроблять відповідні висновки лише на 60%. М. Кулик також зазначив: “Єдине, що я можу рекомендувати особі, яка звертається до мене з приводу застосування до неї тортур, написати заяву, роз’яснити, куди звернутися, але часто ці люди кажуть, що в прокуратурі перевірки тривають дуже довго”. Проте, найчастіше, вмовити людину, що сидить у слідчому ізоляторі, написати заяву неможливо.

В той же час прокурор міста важає, що такі випадки – винятки з правил. Здебільшого тортури спричинені соціально-економічною ситуацією, бажанням розкрити злочин чи просто здирництвом. Кількість звернень до прокуратури останнім часом зменшилася, причину цього В. Гураль бачить у зневірі людей. Протягом 2003-2004 року проти працівників державної служби охорони порушено дві кримінальних справи за фактом побиття, але не тортур.

В.о начальника Львівського міського управління УМВСУ у Львівській області Михайло Курочка запевнив, що вони роблять все, щоб дотримувалися прав громадян: останнім часом в управлінні посилено дисципліну та контроль за працівниками. Зокрема, в ізоляторі тимчасового тримання є фельдшер, який фіксує стан затриманого під час прибуття, при потребі викликають швидку, а також – особа, яка звільняється, пише власноручну розписку, де могла б викласти і факт незаконного поводження з нею. Крім цього М. Курочка зазначив, що він з прокурором тісно співпрацює і сам зацікавлений, щоб винні, якщо такі будуть, були покарані згідно з чинним законодавством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *