ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині проведуть день ощадності

|

Львівський банківський інститут НБУ та Асоціація банків Львівщини, відгукнулися на пропозицію Президента України з приводу відзначення 20 травня Дня банківського працівника, щоправда святкування відбудуться в трохи іншому керунку. Зокрема, з’явилась пропозиція провести цей день як свято ощадності, відродивши таким чином традиційне святкування, яке проводили в Галичині з 1927 pоку, повідомляє прес-секретаріат глави УГКЦ.

Інавгурація Дня ощадності відбулася вчора в Архікатедральному соборі Святого Юра під час Молебня до Пресвятої Богородиці, який відслужив Блаженніший Любомир. У богослужінні взяли участь керівники і студенти Львівського банківського інституту та учасники Асоціації банків Львівщини. У проповіді Глава УГКЦ зокрема сказав: „День ощадності відзначають не один день, а протягом періоду, який триває декілька тижнів. Його мета – навчити людей заощаджувати можливі засоби і творити з них власну економічну силу. Ми хочемо звернути увагу суспільства не тільки на заощаджування, але взагалі на потребу вміло управляти Божими дарами”.

Упродовж цього місяця банківські працівники проводитимуть різнопланові акції, щоб відродити довір’я громадськості до банківської системи.

У 20–З0 роках XX століття на теренах Галичини існувало багато банківських установ. Для залучення коштів в українські ощадні установи, а також кооперативні та акційні банки для подальшого їх використання на розбудову українських кооперативів, українського промислу та сільського господарства – у містах і селах Східної Галичини, починаючи з 1927 року, щорічно проводилися свята ощадності. Їх метою також було відзначити кращих банківських працівників та громадсько-суспільних діячів, причетних до розвитку банківської справи, а також акумулювати заощаджені кошти населення для розвитку українського національного виробника у складних умовах іноземного поневолення. Ці дні стали масовими святами та стимулом для подальшого розвитку як окремих учасників, так і товариств, об’єднань, установ. Перед проведенням цих свят товариство „Ощадність”, що було створене у Львові 1926 року, зверталось до українців з патріотичними відозвами, закликаючи їх бути свідомими господарями, об’єднатися у спільній справі відродження української державності.

У день проведення свята ощадності у кожному селі, містечку, місті Галичини організовувались збори, на яких виступали громадські діячі, кооператори, пропагуючи ідею ощадності. Поширювалась література на тему ощадності.

В сучасних умовах такі дні ощадності святкуються у Франції, Німеччині. Метою святкування є бажання посилити довіру до банків, мотивувати громадян здійснювати заощадження та зберігати їх у банках. Дні ощадності святкуються також у Болгарії, відновлено їх святкування у Словенії та Боснії. Є аналогічні свята в окремих областях Італії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *