ОСТАННІ НОВИНИ

Угорці навчать нас утилізувати медичні біовідходи

|

Проблема утилізації біологічних речовин стала темою обговорення на нараді в першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Мельника, повідомила прес-служба ЛОДА. Це питання сьогодні турбує не тільки комунальні служби, які займаються вивезенням побутових відходів, а й екологів та медиків. Зокрема, через санітарно-епідеміологічні аспекти проблеми утилізації біологічних частин тіла. Практика європейських країн свідчить про те, що такі відходи цивілізованіше утилізовувати у спеціальних установках.

Хоча Леонід Мельник наголосив на існуванні етичного аспекту проблеми, виступаючі зосередились насамперед на практичних аспектах. Так, заступник начальника ВАТ „Концерн-Електрон” Євген Гаврилюк зазначив, що нині можна розглядати проект із виробництва котлів-утилізаторів біологічних речовин з комерційної точки зору. Адже в області є 28 тисяч лікарняних ліжкомісць. Щодня з’являються тонни медичних, ветеринарних та інших біологічно небезпечних відходів, які потребують утилізації, внаслідок якої, з іншого боку, виробляється додаткова енергія. Використання такої технології пропонують угорці, які готові надати львівському замовнику за 1,2 млн. грн. ліцензію на виготовлення відповідного устаткування, а решту кредиту – 2,4 млн. грн. сплачується упродовж чотирьох років за рахунок прибутків від проекту. Щоправда, вивчити таку пропозицію, за словами головного санітарного лікаря області Романа Павліва, повинні екологи. В цьому ж контексті потрібно провести відповідний моніторинг на предмет кількості біологічних речовин, які потрібно утилізувати.

Про доцільність використання угорських технологій з утилізації біологічних речовин наголошував і гендиректор асоціації „Львів-контакт” Геннадій Боровко. За його словами, сусідня Польща вже давно використовує такий спосіб утилізації. У нас же можна було б прилаштувати такі котли в мережі котелень, які обслуговують медичні установи. Або ж на якихось промислових підприємствах. У такий спосіб вирішиться і проблема утилізації, і коефіцієнт корисної дії котелень, враховуючи їх модернізацію, підвищується. З екологічної точки зору, за словами Євгена Гаврилюка, утилізація біологічних та інших відходів є досконалою. Адже очистка вихідних газів є триступеневою і відповідає жорстким нормам ЄЕС. На базі цього пілотного проекту, наголосив Євген Гаврилюк, буде також створено спільне машинобудівне підприємство, яке продукуватиме не тільки утилізатори, а може займатися проблемами переробки кислих гудронів, некондиційних пестицидів, а також виробляти нестандартне обладнання для переробки твердих відходів. Наприклад, вже нині таке обладнання потребує Сколівщина та інші гірські райони, де є актуальним питання спалення відходів деревообробки і використання цієї енергії для опалення шкіл та інших об’єктів.

На думку Леоніда Мельника, замовником такого проекту може виступити „Львівтеплоенерго”, яке разом із екологами та медиками опрацюють насамперед доцільність та ефективність використання угорських технологій. Окрім того варто запросити безпосередніх ініціаторів проекту до Львова, щоб з’ясувати усі питання, які виникають при модернізації котелень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *