ОСТАННІ НОВИНИ

Ректори навчальних закладів Львівщини сіли за круглий стіл

|

Ректори вищих навчальних закладів Львівщини зібралися сьогодні в стінах ЛНУ імені І.Франка, щоб обговорити питання про внесення змін і доповненнь до окремих законодавчих документів, що стосуються розвитку вищої освіти та науки в Україні. З цього ж приводу на нараду ректорів запросили народних депутатів України академіка Ігоря Юхновського, Петра Писарчука, Петра Олійника та Олега Тягнибока.

Парламентські слухання щодо змін і доповнень до закону України “Про вищу освіту” відбуватимуться 13 травня. Тому керівники вищих навчальних закладів у кожній області України готують свої пропозиції цих змін та доповнень. В порядку денному сьогоднішньої наради ректорів ВНЗ Львівщини лише одне питання – стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні.

Відтак, як виявилося, основними питанями, які хвилюють навчальні заклади Львівщини, є проблема встановлення вікового цензу ректора, який нині обмежується 65 роками. За словами Ігоря Юхновського, наразі Конституційний суд України розглядає питання вилучення із ЗУ “Про вищу освіту” пункту про обмеженя віку ректора. Однак, на нараді також прозвучала думка про необхідність встановлення вікового цензу і для інших посадових осіб, зокрема, завідувача кефедрою. Окрім цього, ректор Львівського медичного університету професор Зіменковський зазначив, що головними питаннями, які хвилюють його навчальний заклад, є недостатнє фінансування та податки, що треба сплачувати за надання платних послуг післядипломної освіти. “На вищій медичній школі це суттєво відбивається” – наголосив він. А ректор Львівської Академії ветеринарної медицини професор Роман Кравців, запропонував деталізувати поняття невиконання студентом навчальної програми. “Нам потрібно визначити кількість пропусків, за перевищення якої студента можна відрахувати або включити до переліку платників” – наголосив Роман Кравців. Загалом ректорів хвилюють питання самостійного кошторису вищих навчальних закладів, визнання коштів, які отримує ВНЗ від надання платних послуг, власністю закладу, що дозволить отримувати кредити в банках та визначення мінімуму державного фінансування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *