ОСТАННІ НОВИНИ

Страх перед терактами паралізував українсько-польський кордон

|

Причина черг під час перетину українсько-польського кордону – загроза терактів, через що польські митники проводять більш ретельні перевірки. Як повідомляє ProUA, про це заступник міністра закордонних справ Польщі Богуслав Залевський заявив під час зустрічі з головою Львівської облдержадміністрації Олександром Сендегою.

Під час розмови останній звернув увагу на проблему черг на українсько-польському кордоні, на що польський дипломат зауважив, що польські прикордонні служби змушені проводити ретельні перевірки через загрозу терактів. Залевський зазначив, що страх, що з’явився після подій 11 вересня і 11 березня, потрібно пережити, а обидві сторони повинні звикнути до нової ситуації.

Сендега і Залевський також обговорили запланований візит мера Львова і мерів малих міст Львівщини у воєводства Польщі, що відбудуться з 21 по 24 квітня. Під час цієї поїздки планується підписання угод про співробітництво, а також презентація Львівщини. Делегація Львівщини ознайомиться з досвідом роботи своїх польських колег з міст Замостя, Люблін, Перемишль.

Нагадаємо, що з 1 квітня 2004 року польська сторона змінила правила перетину українсько-польського кордону. Нововведення головним чином стосуються ввезення окремих видів товарів. Зокрема йдеться про алкоголь і тютюн, норма перевезення яких зменшується вдвічі. Одна людина зможе перевезти на місяць лише одну пляшку й один блок цигарок, повідомив Валерій Фадєєв. До того ж поляки вимагатимуть заповнення митних декларацій і внесення даних до комп’ютерного регістру. На думку українських прикордонників, ускладнення правил в’їзду-виїзду з однієї країни в іншу аж ніяк не прискорить і без того затяжну процедуру перетину кордону.

Візовий режим між Україною і Польщею було введено 1 жовтня 2003 року. Ініціатором цього кроку стала Польща, яка у зв’язку із запланованим у травні 2004 року вступом до Євросоюзу повинна приєднається до Шенгенської угоди. Консульські відділи Польщі в Україні розпочали видавати візи з 1 вересня 2003 року. Візи для українців поки що безкоштовні, однак особи, котрі їдуть без гостьового запрошення, повинні мати фінансове забезпечення – щонайменше 300 злотих (близько 80 доларів США) на три дні перебування або кредитну картку. Польська віза надає право в’їзду лише на територію Польщі, на країни Шенгенської зони вона не поширюється.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *