ОСТАННІ НОВИНИ

68% молодих жінок у Львові зазнали насильства у родині

|

Сьогодні Львівська група Міжнародної амністії “Україна-2” провела зустріч з журналістами і жіночими організаціями, і перфоменс, щоб пояснити суть і мету цієї кампанії. Головне завдання якої – зробити все можливе, щоб зменшилася кількість насилля над жінками, а також – змінити ставленя влади і пересічних громадян до проблем жінок.

Тут зроблено також наголос на правовій основі і організатори розуміють цю програму, як один з реальних способів правового регулювання насильства, включно з покараням – пояснили керівники кампанії. Перфоменс- це велике полотно, де всі бажаючі можуть поставити відбиток своєї руки за допомогою фарби, це полотно організатори обіцяють помістити в Парламенті вже восени після президентських виборів.

Як зазначила координатор кампанії Світлана Марінцова, кампанію проводять, щоб зупинити насильство щодо жінок, бо здебільшого це приховане насильство, яке, на жаль, існує незалежно від демократичності країни і соціального статусу людей. Непорозуміння і неправомірне ставлення до жінок існує незалежно від декларацій ООН. Жінки дискримінуються в політичній сфері: лідерами даржав є лише 12 жінок , з 180 країн, а також вони зазнають насильства здебільшшого під час військових конфліктів. Тут, за її словами, спрацьовує правило етнічної чистки. Загалом, людство не дораховується 60 мільйонів дівчат, яких в силу певних обставин вирішили не приводити на світ.

Водночас, за словами організатора кампанії МА Наталі Дульнєвої, ідея розпочати кампанію зараз виникла тому, що світ нарешті визнав насилля щодо жінки правовою проблемою, хоч це не особливо вплинуло на міжнародне право. В Україні акцентують увагі на двох аспектах проблеми: насилля в сім’ї і під час військових конфіктів. Організатори реалісти в тому, що за два роки навряд чи зможуть викорінити проблему, але мають намір робити все, щоб це явище було засуджено. Також вони хочуть, щоб в Україні вели облік жертв насильства, як це роблять, наприклад, в Росії. А жіночі організації вони попросять зробити тіньовий звіт, який представлоять на розгляд асамблеї ООН. За інформацією НАН України 68% жертв зазнали насильства в сім’ї, а 20% живуть з цим постійно. У Львівській області кількість потерпілих від насильства становить 149, з них 126 жінок.

Представник клубу “Юнка” Ліля Гук каже, що статистика, яку вони нещодавно проводили серед молоді досить невтішна, 68% опитаних зазнали насильства в родині, а 48% – говорять про статеві домагання чи згвалтування у різному віці. Частковим вирішенням проблеми може бути телефон довіри і створення спеціальних кризових центрів.

Подібні кампанії проведуть у Дрогобичі, Івано-Франківську, Чернівцях, Донецьку і Черкасах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *