ОСТАННІ НОВИНИ

Спостерігачі ОБСЄ мають працювати по-іншому- Борис Тарасюк

|

У минулому присутність спостерігачів ОБСЄ на виборах в Україні особливого результату не дала, бо вони таки приймали результати голосування з незначними зауваженнями, тоді як Європарламент дав негативну оцінку. Така поведінка спостерігачів не сприяє демократизації, а тому цього року вони мають поводитися по-іншому: працювати не символічно, а – ефективно і співпрацювати з українськими спостерігачами – повідомив сьогодні під час зустрічі з журналістами голова НРУ Борис Тарасюк, який приїхав до Львова на відкриття академії НАТО .

Він вважає, що генсек ОБСЄ нікого не здивував, сказавши, що під час цьогорічних виборів в Україні будуть присутні їхні спостерігачі – “забезпечувати прозорість виборів є прямим обов’язком ОБСЄ”. Проте в минулі роки, зокрема, під час виборів 1998, 1999 і 2002 років оцінки спостерігачів зводились до певної схеми: вони загалом визнавали, що вибори пройшли нормально, хоч були деякі порушення, які суттєвого впливу не мали. Тоді як Европарламент у 2002 році прийняв резолюцію, один з пунктів якої фактично дає негативну оцінку цим виборам. Незважаючи на таку оцінку, Б. Тарасюк не вважає, що відмовлятися від спостерігачів всеодно не доречно. “Попри недоліки в роботі спостерігачі, є можливість забезпечити ефективну роботу. Вони мають враховувати специфіку України, працювати впродовж всієї передвиборчої кампанії, а не в останні дні і активно слідкувати за недемократичними, антиконституційними схемами, за допомогою яких знімають представників опозиції. За таких умов їхня робота буде корисною” – наголошує Тарасюк.

Водночас, він зауважив, що не чекає якихось особливих результатів візиту генсека ОБСЄ до Львова, це швидше за все один з планових візитів. Так само Тарасюк ставиться і до інших візитів високопосадовців на Львівщину, які почастішали. Все це він розглядає в контексті початку року Польщі в Україні, де Львівщина фігурує як прикордона область.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *