ОСТАННІ НОВИНИ

Облархів поволі перетворюється на бюро видачі довідок

|

Щороку в Державному обласному архіві видають 30 тисяч довідок соціального характеру, тож він, зважаючи на те, що більшість працівників цим займаються, поволі перетворюється у довідкове бюро– повідомив керівник облархіву В’ячеслав Коцинда. Найчастіше люди звертаються, щоб знайти документи про переселення з Польщі, про трудову діяльність(через впровадження пенсійної реформи) і земельні відводи, загалом звертаються за 20 видами довідок.

В обласному архіві зберігаюся державні і приватні документи, які висвітлюють історію Львова. Зараз там є 5 тисяч 85 фондів, які поділено на фонди: часів Австро-Угорщини, польського довоєнного періоду, періоду приєднання Західної України до УРСР, періоду німецької окупації та повоєнного періоду. Ці фонди вміщують 2 мільйони 461859 справ, що охоплює територію 34 тисячі 279 лінійних метри. Серед найстаріших документів муляж грамоти, яка має 370 років (з 1616 року), грамоти-привілеї і книжка перепису повинностей жителів с. Клепарів. Облархів має осередки в 20 районах і семи містах.

Основне завдання архіву – здійснення архівної діяльності, внесення в архів документів, які мають місцеве значення, координація архівної діяльності. Щороку сюди надходить 30 тисяч документів. Дослідження проводять 600-700 іноземних дослідників.

За словами заступника керівника Петра Кравчука, як такого ТАБУ на документи немає, хоч досі певні дані залишаються під грифом “таємно”, натомість закритість інформації часто має більше моральний характер. Згідно зі спільною україно-польською програмою про облік документів архів має можливість проводити дослідження документів, які стосуються України, в архівах Польщі, хоч матеріально вони до цього ще не готові. Як завжди, архівові бракує коштів, а ще – важко працювати через скорочення кадрів, тепер працює 76 осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *