ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський фонд “Екоправо-Львів” виграв суд у міністерства охорони навколишнього середовища

|

Господарський суд міста Києва скасував висновок державної екологічної ексертизи каналу “Дунай-Чорне море” , який оскаржувалв у суді фонд “Екоправо-Львів”. Про це говоритсья у повідомленні фонду.

Висновок експертизи стосувався доопрацьованого ТЕО інвестицій у стоврення глибоководного суднового ходу з Дунаю до Чорного моря на українській ділянці дельти Дунаю. Він був затверджений у липні минулого року профільним міністерством, але без України без належного інформування громадськості про проведення експертизи, без забезпечення участі громадськості та врахування думки громадськості щодо заплановано будівництва та з порушенням норм чинного законодавства. Гирло Бистре, де планувалося збудувати канал знаходиться у заповідній зоні Дунайського біосферного заповідника, тому будівництво та функціонування каналу може спричинити значний негативний вплив на довкілля ДБЗ.

Суд взяв до уваги, що міністерство обежило право громади на своєчасну інформацію та на право громадськості брати участь в процесі екологічної експертизи. Суддя також встановив, що до проведення екологічної експертизи об’єкту загальнодержавного значення не були залучені експерти, які мають відповідати кваліфікаційним вимогам, та несуть відповідальність за свої дії чи можливі негативні наслідки. Ці та інші порушення порядку проведення державної екологічної експертизи стали підставою для скасуванні судом висновку експертизи. Думку українських екологів поділяють представники міжнародних екологічних організацій. До понеділка міністерство екології та охорони навколишнього середовища має право подати апеляцію на це рішення суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *