ОСТАННІ НОВИНИ

Урановий контрабандист затриманий зусиллями ГУБОЗу – Михайло Манін

|

Спроба вивезти через україно-угорський кордон контейнер з радіоактивними речовинами – справа рук не однієї людини, а злочинного угрупування, що складається як мінімум з трьох чоловік. Про це повідомив в четвер в інтерв’ю агентству „Інтерфакс-Україна“ заступник міністра внутрішніх справ України – начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Михайло Манін.

Говорячи про те, які саме радіоактивні речовини знаходилися в контейнері, М. Манін уточнив, що первинна інформація про плутоній не відповідає дійсності. „У спеціальному контейнері з умовним знаком про радіоактивність вмісту (згідно з інформацією, що зазначається в документах на нього) знаходилися: уран-235, уран-238, цезій-137, цезій-134, барій-137. Загальна вага всіх радіоактивних речовин – 400 грамів“, – роз’яснив заступник міністра.

Він також підкреслив, що на даний момент вже порушено карну справу за статтею 265 частина 1 Карного кодексу України („незаконне поводження з радіоактивними матеріалами“).

За словами М. Маніна, затримання мікроавтобуса з контейнером – підсумок чотиримісячної роботи співробітників ГУБОЗ, а не прикордонників.

На даний момент слідство у цій справі веде відділ по розслідуванню злочинів, вчинених злочинними угрупуваннями МВС України в Закарпатської області. „Крім колишнього розвідника, у нас є ще з ким працювати“, – заявив М. Манін.

Про те, звідки міг бути вивезений цезій, уран і барій, заступник міністра МВС говорити не став, пославшись на те, що розслідування тільки почалося і робити якісь припущення зарано.

Як повідомлялося раніше, на митному переході „Тис“ україно-угорського кордону був затриманий житель Мукачево, колишній співробітник ГРУ Радянського Союзу при спробі перевезти в мікроавтобусі „Сітроен“ контейнер з радіоактивними речовинами. Контейнер і автомобіль були конфісковані.

У четвер прес-служба прикордонної служби України розповсюдила інформацію про те, що затримання мікроавтобуса з контейнером провели прикордонники. А в самому контейнері знаходився тільки уран-238 (U-238) загальною вагою в 400 г.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *