ОСТАННІ НОВИНИ

Співробітник СБУ намагався вивезти 400 грамів урану

|

400 грамів радіоактивного урану намагався вивезти громадянин України в Угорщину, повідомляє прес-служба Західного регіонального управління ДПСУ. Радіоактивну контраданду наші митники виявили у пункті пропуску “Тиса” Чопського прикордонного загону в мікроавтобусі “Сітроен”, який проходив кордон через канал спрощеного контролю.

Прикордонники зразу помітили, що водій автобуса хвилюється. За спинкою заднього сидіння сержант ДПСУ виявив ящик, в якому знаходився балон із міткою “Радіоактивно”. Водій хотів відбрехатися, розповів, що везе газ своєму другу – стоматологу, проте мітка “Радіоактивно” виглядала аж надто підозріло. Після подальшого огляду транспортного засобу, прикордонники знайшли копії технічних документів на даний контейнер, (дані маркування та номеру контейнеру співпадають з даними вказаними в копіях документів). У паперах було зазначено, що в контейнері знаходиться 400 грамів урану – 238 (U-238). Прес-служба прикордонників говорить, що остаточно сказати уран у балоні чи не уран, можна буде лише після проведеної експертизи, та й прилади радіаційного контролю показали, що радіаційний фон в межах норми та не є небезпечним для оточення (17 мілірентген). Цікаво, що у власника автобуса окрім закордонного паспорта, були посвідчення офіцера запасу СБУ та посвідчення члена асоціації силових структур. Виявлений контейнер було передано в відділ по боротьбі з контрабандою та порушенням митних правил Чопської митниці для експертизи.

Прес-служба також стверджує, що будь–якої інформації щодо можливого перевезення контрабанди або радіоактивних та інших подібних небезпечних речовин від суміжних служб та правоохоронних органів на час затримання, не поступало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *