ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові буде свій Інститут соціогуманітарних проблем людини

|

Інститут соціогуманітарних проблем людини, створений на базі Західного наукового центру, НАН України та Міністерства освіти і науки презентували сьогодні у Львові. Головна мета проекту – об’єднати зусилля науковців навколо визначення головних проблем регіону і їх ліквідації за рахунок співпраці з ЛОДА і облрадою. Інститут наразі створено на громадських засадах, але планується, що певні кошти на його фінансування буде закладено в бюджеті області.

Інститут складатиметься з відділу соціально-політичних досліджень, відділу релігієзнавства і міжконфесійних відносин та відділу етнонаціональних досліджень за головування директора Володимира Мельника, доктора філософських наук. За його словами, інституція має об’єднати науковців різних дисциплін і забезпечити їх співпрацю з органами влади: “ Ми хочемо не просто ставити проблеми, але вирішувати їх практично”. Серед найголовніших проблем, над яким нагально потрібно працювати, він виділяє: зіткнення культур і релігій та деформацію етнонаціональних традицій, а також – тотальну відсутність політичної культури, яку, власне, треба формувати через вивчення політичного процесу на Західній Україні. Завданнями інституту є: наукове забезпечення вирішення актуальних соціогуманітарних проблем у регіоні, сприяння розвитку фундаментальних та прикладних досліджень з соціогуманітарних проблем людини та здійснення просвітницької діяльності.

“Роль інституту, який сьогодні презентуємо, – глибоко осмислювати і давати рекомендації і урядовцям, і широким колам людей, які цього потребують”, – зазначив ініціатор проекту, голова ЛОДА Олександр Сендега. Для того, щоб людина могла себе повністю реалізувати, вона повинна мати гармонію активності, світогляду і психології, а також вміти знайти себе в житті.

На думку заступника голови облради Ігоря Держка, Галичина завжди славилася тим, що виробничий процес опирався на науковий, так має бути і сьогодні. А тому, створюючи на громадських основах інститут, засновники спробують комплексно підійти до проблеми людини. Ігор Держко пообіцяв, що облрада, як суб’єкт угоди про співпрацю, підтримуватиме не лише морально, але і фінансово.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *