ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові говорили про розвиток регіонів

|

Сьогодні у приміщенні обласної адміністрації аналітичний центр “Інститут реформ” та управління економіки ЛОДА провели громадські слухання проекту Закону України “Про стимулювання розвитку регіонів”. Головна увага була зосереджена на таких пунктах цього проекту, який уже пройшов перше читання у парламенті, як депресивність території та відносинах між регіонами і центром.

Як зазначив директор “Інституту реформ” Олександр Олійник, визначення депресивності регіону – одне із слабких місць цього проекту, бо критерії цього поняття настільки жорсткі, що як підрахували експерти Інституту, у Львівській області їх не витримує жоден із районів, навіть якщо вони насправді є депресивними, тобто потребують допомоги та фінансування з боку держави.

Натомість заступник голови обласної ради Тарас Федак зачепив інший аспект регіонального розвитку. На його думку, слід дуже уважно придивитися до відносин між центром та регіонами, бо уже зараз , в рамках чинного законодавства, іде чітке вимивання як кадрів, так і коштів з регіонів до центру. На його думку, регіони і центральна влада повинні стимулювати розвиток регіонів, бо “якщо так триватиме ще кілька років, то наші регіони не буде кому розбудовувати”.

Учасники слухань прийняли резолюцію, у якій наголошують на потрібності розмежування депресивних териорій на сільські та промислові, та додати до ще одне визанчення – “аграрно-індустріальні”. Також учасники вважають, що недоцільним є стоврення на центральному рівні Державної комісії з проблем депресивних територій. На їх думку, ліпше та ефективніше створбвати ради з місцевого розвитку у тих регіонах, де сконцентровані депресивні території або передача відповідних функцій місцевим Агенціям регіонального розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *