ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові дискутували над законопроектом про телерадіомовлення

|

В нашому місті провели громадське обговорення стосовно новацій у законі “Про телебачення і радіомовлення”, яке незабаром мають винести на друге слухання у ВРУ. За словами голови правління Незалежної асоціації телерадіомовників Тетяни Лебедєвої, вперше в Україні законопроект обговорюється перед прийняттям і це зроблено для того, щоб фахівці в галузях теле і радіо журналістики змогли внести свої пропозиції, а відтак, щоб закон був реальним для його виконання. Це вже третє публічне обговорення нового законопроекту після Дніпропетровська і Одеси.

Обговорювати цей закопроект в парламенті наразі небезпечно, зважаючи на напружену ситуацію, яка там є, а тому автори закону вирішили обговорити зміни зі спеціалістами, щоб вже на друге читання у ВРУ винести максимально відкорегований його варіант – каже голова Комітету ВРУ з питань телебачення і радіомовлення Микола Томенко. Новим законом заплановано кілька кардинальних змін, зокрема: плануюють, що оператори кабельного телебачення підкорятиметься законам України і буде зобов’язане мати ліцензію на мовлення. Щодо державних і комунальних телерадіоканалів, то, на думку Томенка, заборонити їх відразу неможливо, але роздержавлення треба робити обов’язково. Відтак, перехід від комунальної власності буде поетапний: відбуватиметься громадський контроль над програмною політикою, а також чітко має визначитися фінансова політика (видатки з бюджету розписані на рік наперед). “Ми не допустимо приватизації цього ресурсу. Але зробимо все можливе, щоб ні мер, ні голова адміністрації не був керівником” – наголосив він.

Під час слухання редактор програм радіо “Люкс” Ілля Семенов запропонував, щоб нове законодавство визначало обов’язкову кількість україномовної продукції за кожну годину, а представник рівненського радіо запропонував зобов’язати транслювати по три пісні українських виконавців щогодини. Працівники кабельного телебачення також зазначили, що в законі потрібно чітко регламентувати чи буде кабельне відповідати за продукцію, яку воно ретранслює. Ці пропозиції М. Томенко пообіцяв вз’яти до уваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *