ОСТАННІ НОВИНИ

Відтепер рішеня господарських судів будуть непередбачуваними

Ратуша-ForUm

|

У зв’язку з тим, що з першого січня 2004 року одночасно вступили в дію два нових кодекси Господарський і Цивільний, які мають між собою близько двадцяти розходжень, суддівські рішення можуть бути непередбачуваними для учасників процесів. Це буде тоді, коли адвокати керуватимуться, наприклад, Господарським кодексом, а суддя віддасть перевагу Цивільному. Наразі судді ще не мали можливостей на практиці випробувати всі плюси і мінуси нововведень, але розмови навколо них активно тривають. Ці розбіжності, на думку фахівців позначаться на юридичних особах – до такого рішення сьогодні прийшли учасники засідання на тему “Українські судді між колізіями Цивільного та Господарського кодексів: як забезпечити прозорість і об’єктивність судової практики”.

За словами одного з розробників Цивільного кодексу професора кафедри цивільного права ЛНУ ім. І. Франка Зорислави Ромовської, ЦКУ вважають загальним, а ГКУ спеціальним, але так буває не завжди, все залежатиме від конкретної справи. Наприклад, якщо якогось пункту немає в господарському, то до уваги братимуть певні положення Цивільного кодексу.

Розходження є як доктринального характеру, так і на рівні принципів. Так, по-різному в цих кодексах регулюється подання договорів, порядок створення акціонерних товариств, розбіжності в строках позовної давності, а також у питаннях що стосуються цінних паперів і понад 100 випадків термінологічної розбіжності. Крім цього, за словами директора Центру комерційного права Валентини Данішевської, Господарський кодекс має деякі застарілі розділи, наприклад, про конкуренцію, хоч в Україні є недавно прийнятий закон про конкуренцію.

Як повідомив заступник голови Вищого господарського суду України Сергій Демченко, наразі ще не було прецедентів і подібні суперечки не розглядалися. Проте, якщо буде така потреба, на його думку, суддям доведеться розкладати справу на частини і вирішувати, що і за якими нормами врегульовувати. Така перспектива не особливо лякає С. Демченка, бо, як він каже, наше законодавство має багато прикладів суперечностей. Учасники засідання не вважають, що така неврегульованість посилить корупцію, хоч, як каже голова Львівського апеляційного господарського суду Богдан Мазовіта, це збільшить кількість помилкових рішень.

Зорислава Ромовська вважає, що при бажанні узгодити положення цих кодексів можна за два тижні, але для цього треба, щоб “для цивілістів і господарників це питання було питанням честі”. На думку С. Демченка, негативні наслідки будуть не лише в судах, але і в плануванні економічної господарської діяльності у формуванні договорів.

Щоб якось вирішити, як поводитися суддям і який кодекс коли застосовувати Центр комерційного права проводить семінари, шостий з них завтра-післязавтра проведуть у Львові. Всього заплановано вісім подібних семінарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *