ОСТАННІ НОВИНИ

Депортовані українці вважають зняття таблиць з могил воїнів УПА антиукраїнською провокацією

Ратуша-ForUm

|

„Координаційна рада Об’єднання товариств депортованих українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя (ОТДУ) як ганебну антиукраїнську провокацію розцінює демонтаж інформаційних таблиць з хрестів на могилах вояків УПА в Пикуличах, що його без відома Спілки українських політв’язнів сталінського періоду в Польщі та Перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі, зусиллями яких на громадські кошти були виготовлені вказані таблиці, здійснила за вказівкою своїх зверхників місцева польська влада”, — йдеться у заяві, розповсюдженій Координаційною радою ОТДУ.

Крім ускладнення українсько-польських взаємин, ця заздалегідь свідомо спланована політична провокація не принесе її організаторам та виконавцям жодних політичних дивідендів, — вважають автори заяви.

„Здавалось, що природне право кожної людини на місце вічного спочинку як і (за християнським звичаєм) шанобливе ставлення до могил померлих, убієнних, навіть якщо у цих могилах поховані ті, кого за їх життя вважали ворогами, в останні роки нарешті поширились і на українські поховання на Закерзонні. Однак, рецидиви тотальної ненависті до всього українського, а особливо до увічнення місць поховань вояків УПА, останнім часом знову дали про себе знати як на Холмщині, так і на Перемищині”, — зазначено у заяві.

Понад місяць тому вчинено акт вандалізму на цвинтарі в селі Шиховичі на Грубешівщині, де серед інших поховано понад 180 місцевих українців, замучених 10 березня 1944 року польськими бойовиками з відділів АК та БХ, а також 39 вояків УПА. Україноненависники повалили на цвинтарі у Шиховичах три надмогильні хрести, розбивши при цьому один з них.

11 грудня щезли інформаційні таблиці з хрестів на двох групових могилах українських повстанців на Пикулицькому українському військовому цвинтарі поблизу Перемишля, в яких поховано 28 упівців, що загинули 7 січня 1946 року в бою з польським військом у Бірчі та 19 українських патріотів, розстріляних поляками 22 травня 1947 року у селі Лішня коло Сянока.

З усією відповідальністю заявляємо, що тексти на обох таблицях мають виключно інформаційний характер. Подана на них інформація є абсолютно достовірною і не ображає нічиїх національних чи релігійних почуттів.

Крім цього, сама ж польська влада після кількох років зволікань 7 липня 2000 року організувала поховання ексгумованих останків українських повстанців у Пикуличах, встановила на їх могилах хрести з нішами для майбутніх таблиць.

Як повідомляє “Контекст-медіа”, районна прокуратура польського міста Перемишль почала слідство у справі крадіжки з українських військових могил пам’ятних гранітних таблиць. Місцеві газети пишуть, що таблиці було знято кілька днів тому за розпорядженням Підкарпатського воєводи. Минулого тижня перемишльське відділення Об’єднання Українців у Польщі повідомило про зникнення таблиць з двох могил воїнів Української Повстанської Армії до прокуратури. На такий перебіг подій відреагував речник воєводи, який заявив, що написи на могилах останків воїнів УПА були не узгоджені. Слідство має з’ясувати чи в даній історії було порушено чинне законодавство.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *