ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові знову говорять про ЄЕП

Львівський портал

|

Сьогодні в нашому місті триває міжнародна конференція “Вплив Ялтинської угоди про створення ЄЕП на євроінтеграційні перспективи України”. Більшість учасників вважають, що це чергова паперова угода, але її ратифікація завадить євроінтеграційним процесам і ЄС втратить до України інтерес.

На думку голови Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції Бориса Тарасюка, навіть правляча еліта розчарувалася в ідеї ЄЕП, не підтримавши угоду в першоваріанті. Угодою Москва намагається відірвати Україну від курсу на європейську інтеграцію – вважає він. На його думку, Україна має два варіанти: не ратифікувати угоду або стати нецікавою для Європейського союзу.

“ЄЕП – політичний авантюризм” – вважає директор центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко, – “бо містить такі питання, які не мали б викликати легковажності”. Проте, на його думку, саме легковажність, хоч і викликає критику, але не дає сприймати угоду всерйоз. “Це політичний проект із серії паблік рілейшнз, який має задовільнити відразу кілька цілей: уряд отримає гарантії, що Росія єдиний економічний фактор, на який варто опиратися, а Росія вкотре доведе на Україні свою могутність” – сказав Сушко. За його словами, ця угода не може зашкодити економічно, і швидше за все повторить долю багатьох паперових угод, але упередження до України буде, бо вона добровільно ув’язалися в цю ситуацію.

“ЄЕП це певний страховий майданчик для людей, які програють вибори” – сказав народний депутат України Тарас Чорновіл. На його думку, найгірше – психологічний тиск і маніпуляції, які спичинили ця угода.

Натомість представники російського консульства вважають, що ЄЕП в інтересах всіх його учасників. Про це йдеться у повідомленні, яке вдалося отримати журналістам. На їхню думку, інтеграційна модель, яка закладена в угоді, повною мірою “відповідає сучасним реаліям світової економіки”. Вони переконують, що в угоді немає жодного політичного підтексту і що угода про ЄЕП аж ніяк не суперечитиме євроінтеграції України.

Свої позиції щодо ЄЕПу мали можливість висловити також посли ФРН, Польщі, Великобританії, консул Російської Федерації, а також народні депутати і науковці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *