ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентували фільм Беньяміна Гайслера “Знайти образи”

|

Сьогодні в клубі-кафе “Лялька” відбулася презентація документального фільму про польсько-єврейського стінописця Бруно Шульца, який творив у Дрогобичі переважно фрески дитячих казок . Як повідомив учасник зйомок Юрій Прохасько, режисер приїхати не зміг через погане самопочуття. Фільм “Знайти образи” попередньо презентований в Києві на фестивалі “Молодість”, але “враження від фільму було зруйноване”, – вважає Прохасько.

Фільм багатомовний: 80% німецької, а також – англійська, польська, українська і російська мови. “Знайти образи” документує пошуки, знаходження і втрату стінописів Бруно Шульца. Автор відкрито не погоджується з тим, що твори Шульца вивезли до Музею голокосту в Ізраїлю і наголошує, що речі створені до 1945 року не підлягають вивозу за кордон. Кінцівка фільму, за словами Прохаська, пов’язана з ідеєю створення Шульцівського центру в Дрогобичі. Власне, ця ідея викладена у Відкритому листі, який буде опублікований 19 листопада в день річниці смерті Бруно Шульца, який, як повідомив Прохасько, вже підписали дуже відомі люди.

У Львові, на його думку, “Знайти образи” сприйняли набагато краще, ніж в Києві, незважаючи на те, що переклад на українську теж був експромтом, бо Б. Гайслер не передав нормального українського тексту. За словами Прохаська, згідно з німецькими законами фільм необхідно було презентувати на міжнародному фестивалі, яким, власне, обрали “Молодість”. “Враження від фільму було цілком зруйноване ганебним перекладом російською мовою з перекрученням істотних фрагментів, через що фільм припинив існувати як цілісність”, – повідомив Ю. Прохасько.

Невдовзі, на його думку, можна буде придбати права показу цього фільму, і є надія, що його покажуть по телебаченню. “Знайти образи” вже відвідали єврейський музей у Нью-Йорку, фестивалі у Монреалі і Ляйпцігу, а 18 листопада його демонструватимуть у Гарварді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *