ОСТАННІ НОВИНИ

Українські провайдери стривожені намаганням влади поставити Інтернет під контроль

|

Чи поставить влада український Інтернет під свій контроль? Як протидіяти спробам СБУ організувати тотальний контроль за інформацією в Інтернеті? Чи вдасться Інтернет-асоціаціям добитися прийняття якісного законодавства у галузі законодавства? Ці та низка інших проблем стали предметом дискусії круглого столу “Інтернет як засіб комунікації: стан, перспективи і проблеми в Україні”, що проходить у будинку вчених.
Співорганізаторами обговорення виступила компанія “Уарнет” – найдосвідченіший і найпотужніший інтернет-провайдер Західної України, що саме у ці дні святкує своє 10-річчя, та культорологічний журнал “Ї”. А головував на зустрічі академік НАН України, народний депутат Ігор Юхновський.
Найбільшу дискусію викликала тема стосунків Інтернету та влади. Принаймні двоє співдоповідачів – член правління Інтернет Асоціації України (ІАУ) Ігор Дядюра та юрист Максим Щербатюк, звернули увагу на намагання владних структур поставити під контроль СБУ інформацію, що міститься в Інтернеті. Причому не частково, і за рішенням суду, як це прийнято в цивілізованих країнах, а тотально. Планований до прийняття Законопроект про моніторинг телекомунікацій містить положення, які дозволяють органам безпеки контролювати весь трафік інтернет-провайдерів (тобто всю інформацію в їх мережах). При цьому фірми-провайдери ще й повинні за власний кошт забезпечити цю можливість технічно.
Першим кроком до встановлення тотального контролю Ігор Дядюра назвав наказ № 122, який зобов’язує провайдерів, що надають послуги бюджетним організаціям, організовувати моніторинг для служб СБУ. Оскільки технічно виділити для моніторингу інформацію для державних структур нереально, йдеться про тотальний контроль за всім трафіком провайдера, вважає Дядюра.
Йшлося і про намагання державних структур поставити під свій контроль загальнонаціональний домен “ua”. Борис Мостовой, директор ТзОВ “Хостмайстер” – адміністратора домена “ua”, запевнив, що це наразі не більше ніж чутки і що його фірма поступатися своїми правами не збирається.
Мостовой, до того ж, наголосив, що Інтернет-галузь в Україні створена і розвивається виключно заходами приватних компаній, без жодного державного сприяння. Сьогодні Інтернет-компанії переживають етап консолідації, навчаючись не лише конкурувати, але й об’єднуватися для захисту своїх прав та інтересів. Організований “Уарнетом” круглий стіл – один із кроків на шляху цього об’єднання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *