ОСТАННІ НОВИНИ

Обласне керівництво привітало співвітчизників з 85-ю річницею проголошення ЗУНР

|

Дорогі краяни!

Відновлення української державності у 1991 році, її наповнення національно-демократичним змістом відбувалися на потужному історичному фундаменті, що закладався багатьма поколіннями українців. Серед яскравих сторінок нашого минулого 1 листопада 1918 року займає почесне місце. Рівно 85 років тому українці Галичини відкрито заявили про своє прагнення жити в незалежній Українській державі. Саме цей день увійшов в життєпис нашого народу як день заснування Західно-Української Народної Республіки – національної держави, відомої вірністю ідеалам свободи та демократії.
Щорічне відзначення львів’янами Листопадового чину саме 1 листопада є значною мірою символічним. Боротьбу за незалежність українці Галичини розпочали задовго до цього дня. Але саме 1 листопада вперше в історії нашого міста над Ратушею замайорів наш національний прапор – українці перебрали владу в місті в свої руки. Без кровопролить та соціальних потрясінь протягом лише однієї доби всю владу на західноукраїнських землях перебрали українці. Однак під потужним натиском іноземних інтервентів молода національна республіка невдовзі впала. Впала для того, щоб відродитися в народній пам’яті, волі до перемоги та непереборному прагненні наших краян жити в незалежній, демократичній Україні.
Проголошуючи ЗУНР, галичани розцінювали цей державотворчий крок як важливий етап на шляху відновлення єдиної соборної Української держави. Питанню духовної єдності з Центральною та Східною Україною галичани завжди приділяли особливу увагу. Ідея національної соборності для нас завжди була пріоритетною. Її яскравим втіленням можна вважати Возз’єднання УНР та ЗУНР, яке відбулося 22 січня 1919 року. До остаточної перемоги українського державотворення нам довелося пройти складний шлях – за єдину Україну потрібно було боротися, боротися натхненно й самовіддано.
З нагоди 85-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки бажаємо усім мешканцям Львівщини міцної і непохитної віри в майбутнє України, щастя і добробуту усім родинам, здоров’я, миру і наснаги до творіння добрих справ в ім’я рідної держави, в ім’я великого українського народу!

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олександр Сендега

Голова Львівської обласної ради Михайло Сендак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *