ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики впевнені, що у Верблянах був спалах кашлюка

|

Масове захворювання дітей у селі Вербляни Яворівського району спричинене спалахом інфекційного захворювання кашлюка, повідомив сьогодні під час прес-конференції головний лікар Львівської обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні Олександр Миндюк. За його словами, з 10 по 27 жовтня на базі обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні було проведено поглиблене обстеження 385 дітей з села Вербляни. Під час досліджень у 71 однієї дитини було запідозрено кашлюк, а дослідження специфічних антитіл до кашлюка у сироватці крові хворих, одержані 28 жовтня дали підставу підтвердити клінічний діагноз кашлюк.

У решти дітей з гострою патологією дихальних шляхів хвороба проходила у легкій формі з проявами риніту, фарингіту, ларингіту, трахеїту і в окремих випадках – бронхіту.

За даними Олександра Миндюка, зараз у лікарнях Львова та Яворова перебуває 22 дітей, серед яких важких випадків немає.

У той же час, головний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів оприлюднив результати досліджень проб ґрунту і води з Верблян, що їх проводив Інститут екогігієни і токсикології ім.Л.І.Медведя МОЗ України. За його словами, аналіз відібраних проб води і ґрунту був спрямований на можливе виявлення небезпечних для здоров‘я людини токсичних органічних речовин, продуктів згорання вибухових речовин і палива двигунів військової техніки. Результати аналізу свідчать проте, що у 9 пробах води з села Вербляни виявлено тільки перевищення вмісту свинцю й марганцю, а в 19 пробах ґрунту було виявлено тільки перевищення вмісту цинку і того ж таки марганцю. Як підкреслив Р. Павлів, у під час дослідження будь які органічні хімічні сполуки, небезпечні для людського життя виявлені не були, а знайдені перевищення вмісту металів у воді та ґрунті не могли привести до виникнення гострих або хронічних хвороб.

“Ці дослідження ще раз довели наші попередні висновки, що масовий спалах захворюваності у селі Верблянах та кількох сусідніх з полігоном селах має не хімічне, а інфекційне походження” – підкреслив Р.Павлів. За його словами, приблизно у той же час менші спалахи ГРЗ були зафіксовані у Радехівському та Миколаївському районах Львівської області, а невдовзі щось подібне дійде і до Львова.

Натомість керівник робочої групи обласної спеціалізованої дитячої клінічної лікарні і керівник педіатричного відділення цього закладу Ярема Возниця зазначив, що проведені дослідження свідчать про те, що спалах хвороби у Верблянах не пов’язаний з проведенням навчань італійськими військовими, оскільки було встановлено, що перші випадки захворювань датовані кінцем серпня, тоді як італійці прибули до Яворова 10 вересня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *