ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Гавришкевич: «З часу заснування Народного Руху України минає 30 років»

Андрій Котенський

|

Член проводу Львівської міської організації Народного Руху України про історію заснування НРУ та його роль у процесі державотворчих перетворень в Україні:

«Цього року 7-го травня громадському утворенню Львівської Крайової організації Народного Руху України за перебудову минає 30 років. Тоді у 1989 році її  установчі збори відбулися у Львівській Пороховій вежі (Будинок архітектора – ред.) у досить таємному режимі.

Цікаво що до моменту входу у приміщення цієї вежі абсолютна більшість присутніх  не знала ні справжньої мети, ні того, що саме тут відбудутьсяі ці установчі збори.

Навіть всюдисущому Радянському КДБ про цей захід стало відомо лише на третій день. За для справедливості треба зазначити, що цю таємність зуміли продумати і організувати Володимир Парубій (батько теперішнього голови ВРУ – ред.) разом з Всеволодом Іськівим  (Згодом депутат Львівської обласної ради) та іншими особами.

По при утиски свобод комуністичного режиму тут зібрався майже весь патріотичний цвіт Львівщини. Серед найвідоміших були: поет, Голова Товариства Української мови ім. Т. Шевченка Роман Іваничук і наставник Товариства Лева поет Ростислав Братунь; поетеса Ірина Калинець, академіки Ігор Юхновський і Михайло Голубець; професори Орест Влох і Борис Білинський, літературознавець Михайло Косів, Голова Товариства Лева Ігор Гринів і правозахисник Іван Гель та інші.

Першим Головою НРУ за перебудову було обрано Ореста Влоха. Згодом 8-10 вересня цього ж року у м. Києві відбувся Перший установчий зїзд Народного руху України за перебудову. Його всеукраїнську організацію очолив поет Іван Драч, а головою секретаріату став Михайло Горинь. Під їх керівництвом НРУ провело беліч національно патріотичних заходів в наслідок яких після путчу у Москві у 1991р. 24 серпня у ВР України  було проголошено  відновлення Української державності. Але ще існуюча комуністична верхівка не здавалася і впровадила у дію закон, за яким ніхто з громадських організацій і у тому числі з НРУ не міг бути обраним у представницькі органи влади. Саме тому з ініціативи Вечеслава Чорновіла, який у 1993р. одноосібно очолив НРУ – цю організацію було перетворено у партію.

Саме Народний Рух України став головним організатором всіх державотворчих перетворень в Україні. А Вечеслав Чорновіл став справжнім національним лідером України. Все це суперечило амбітним імперським планам Москви, тому проти НРУ було розгорнуто чи мало нищівних атак на розкол і знищення через які спочатку загинуло декілька  його активістів, а згодом у 1994р. було викрадено і вбито Голову Секретаріату  Михайла Бойчишина, пізніше після чергового наступу на НРУ у 1999р. за допомогою камаза було вбито самого лідера Вечеслава Чорновола.

Сьогодні Народний рух України в більшості наповнила молодь. Його лідеру Віктору Кривенку всього 37років. Знаковим є і те, що у його ряди вступив вже можна сказати легендарний директор Інституту Української мови Павло Гриценко, який захищав нашу рідну в Конституційному суді України і продовжує разом з однопартійцями нашу спільну державотворчу справу», – повідомив Ігор Гавришкевич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *