ОСТАННІ НОВИНИ

Юрій Кміть: «Не можна допустити, щоб Росія використала перемогу Зеленського для розпалювання громадянської війни»

Наталя Дуляба

|

Політтехнолог, голова ГО «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть про небезпеку виникнення в Україні громадянських протистоянь, якими може скористатися Росія:

«Львівщина опинилася, напевне, вперше однією серед західних областей, яка проголосувала проти новообраного президента. Чи буде це мати якісь наслідки? Це ми побачимо лише з часом, бо заяви Зеленського про те, що він посилюватиме інформаційну політику, можуть бути для нас і цікавими, і небезпечними водночас. Адже ми не розуміємо, в якому саме напрямку він посилюватиме цю політику. Чи буде це інформаційна політика, спрямована більше на Донбас, щоб вивести його з російського інформаційного впливу і мирно, без війни, як цього хоче Зеленський, приєднати до України? Чи це буде інформаційна політика, направлена проти української думки, заходу держави, аби змінити його думку на умови приєднання Донбасу? Зараз не впевнений щодо того, на кого ця інформаційна політика нового президента буде спрямована – на схід чи на захід.

Звичайно, якщо у Зеленського немає досвіду ні позитивного, ні негативного, то це ще не означає, що ми повинні бити на сполох і казати, що все пропало. У нього, власне, нема досвіду того радянського керівництва державою, що є добре. Але інше питання в тому, наскільки він є незалежним від людей, які йому помагали на виборах, від тих олігархів, що зробили на нього ставку? Це покаже лише час.

Найбільшою небезпекою зараз є те, щоби треті сили, зокрема Росія, не використала виграш Зеленського для того, щоб роздмухати в Україні громадянське протистояння. Як це може бути? Дуже просто. Якщо Зеленський почне змінювати умови приєднання Донбасу до України, відбілювати, легітимізовувати так звані «ДНР/ЛНР» і їхніх бойовиків, називаючи їх «повстанцями», або піднімаючи їх на рівень героїв АТО, то ми отримаємо громадянський конфлікт між учасниками бойових дій з обох сторін на сході. І в цей громадянський конфлікт можуть втягнути певні наші радикальні сили, яких Росія профінансує, щоби вони збройним чином, силою старалися щось змінити. Тобто тут є небезпека виникнення як самої громадянської війни, так і небезпека втручання у неї фінансових потоків із Росії.

«Український проект» в очах нашого сусіда закінчиться повністю тоді, коли Україна підпаде під повний вплив або ж втратить незалежність. І Росія буде цього домагатися, в тому числі через реванш тих одіозних фігур із колишньої «Партії регіонів», які вже зараз з’являються на орбіті у Зеленського. Чи стануть такі особи на посади, чи ні, сьогодні ми ще не знаємо, але якщо Зеленський користуватиметься кадровим ресурсом молодих чи старих «регіоналів», то, звичайно, це викличе незадоволення в країні.

Тобто зараз нас чекають далеко непрості півроку-рік, це буде час очікування, аби з’ясувати, якою ж буде політика нового Президента України. Але є велика надія на те, що парламент як противага президентські владі зможе не допустити зміни курсу нашої країни, якщо такі спроби Зеленський буде робити. І це дозволить зменшити градус напруги у суспільстві».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *