ОСТАННІ НОВИНИ

Іван Щурко: «В той час, коли один будинок реставрується – два руйнуються під чергові забудови»

Вероніка Рой

|

Львівський архітектор та волонтер Іван Щурко про якість реставраційних робіт в історичному архітектурному середовищі Львова:

«Не можу заперечити того, що у Львові проводять реставрації будинків, скульптур та інших декоративних елементів на історичних будівлях. Цей процес дійсно йде. Але, наприклад, в той час, коли реставрується один балкон, то два інших падають чи руйнуються. Про це ніхто не говорить, з’являються лише повідомлення про те, що щось відреставрували. Політика нинішньої Львівської міської ради така, що все будується на позитиві. Нехай того позитиву трошки, але його можна технічними, медійними засобами до потрібних масштабів збільшити. Так будується картинка Львова. Але реальність є сумніша. В той час, коли один будинок реставрується – два будинки руйнуються під чергові забудови.

У Львові є приклади, коли через короткий час після реставрації деякі елементи знову руйнуються. Один з таких прикладів– на вулиці Листопадового Чину. Там розташований будинок, де в серпні-вересні минулого року завершили реставрацію фасаду, брами та даху. Будинок справді свіженький, гарно побілений, багато декоративних елементів було відновлено. Однак ті кронштейни, які знаходяться на будинку, вже в аварійному стані. На відреставрованому будинку елементи – потріскані, аварійні і несуть небезпеку, адже можуть впасти комусь на голову.

Ще один схожий випадок – на вулиці Зеленій, де розташована музична школа імені Соломії Крушельницької. Загалом заклад має чотири будівлі. Так от, з будинку зі сторони вулиці Зеленої, які реставрували десь два роки тому, вже почала обвалюватися штукатурка, а балкон весь в тріщинах. Якщо говорити про фасад цієї школи зі сторони вулиці Шота Руставелі то це взагалі абсурд, бо в процесі реставрації зникли усі декоративні елементи. Поки будівля стояла в риштуванні, накрита сіткою, робітники, які там працювали, вирішили це все зрубати і просто заштукатурили. Адже навіщо витрачати додаткові гроші, якщо можна просто все оббити. І зараз цей будинок втратив унікальні картуші (площини під герби), а також декоративний герб, на якому була зазначена дата будівництва, тобто не залишилося жодного цінного декоративного елемента. Таким чином Львів збіднів, бо ми отримали черговий будинок-казарму, без нічого. Так, будинок гарно пофарбований, але цінності жодної немає…».

Фото: Івана Щурко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *