Тімур Мірошниченко: «Нацвідбір показав, що проблеми всередині суспільства більші, аніж можна було уявити»

Соломія Григор'єва

|

Український коментатор Євробачення, ведучий телеканалу UA:Перший Тімур Мірошниченко про Євробачення-2019: що сталось, хто винен і що робити далі.

«Не хотів нічого писати. І так уже всі експерти висловили свої думки щодо цього питання. І здебільшого ті, хто «Євробачення» в очі не бачив. Але після рішення НСТУ взагалі відмовитися від участі цього року вирішив спробувати розкласти все по поличках.

ПЕРЕДІСТОРІЯ
Чотири роки тому керівництво тоді ще не Суспільного, а державного телебачення (в персональному складі частково одні й ті самі люди) делегувало право проводити Нацвідбір комерційному каналу. Причина була проста – відсутність коштів на організацію. Відтоді ж на період відбору на Першому завжди «розслабляли булки», бо й так усе зробить СТБ. Останні цим чудово користувалися: робили собі шоу, відбирали за власним баченням і бажанням учасників, здобували високі рейтинги і збирали всі відповідні «вершки». Так було б і цього року, якби фінал відбору не перетворили на політичне шоу з музичними паузами.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
Комерційний канал женеться в першу чергу за показниками. Моральна ж сторона процесу цікава тільки Суспільному. І питати за результат і за «якщо щось піде не так» будуть саме із Суспільного.

ТЕНДЕНЦІЯ
Щороку на Нацвідборі виступають артисти, які регулярно гастролюють в РФ. Хтось каже, що це нормально, їх вибір, хтось обурюється. Момент тонкий: законом і регламентом відбору не заборонено, моральна сторона – справа особиста.

ЩО СТАЛОСЯ
Арбітр (НСТУ) вносить корективи до правил гри прямо перед фінальним свистком. Гравець (Марув) вирішує на ці правила не пристати. Спочатку виглядає це абсолютно логічним. А от коли емоції трохи вщухли, то виникло враження, що гравця або змусили це зробити, або гравець вирішив набити собі балів. Бо особливих передумов не підписувати договір не було (читай далі).

УГОДА
Порівняно зі стандартним контрактом, який підписували всі представники України (і не тільки, по суті це типовий договір для будь-якої країни), додалося лише два моменти: відмова від концертів у РФ та штрафні санкції. Щиро здивований, що другого пункту не було раніше. Бо будь-який юрист вам скаже, що договір без фінансової відповідальності не дорожчий за папір.

НАЦВІДБІР
З тої ж юридичної точки зору перемога в Нацвідборі не дає прямого права представляти країну. Вона дає право отримати пропозицію підписати угоду. Раніше мовник обирав умовного Пономарьова і пропонував йому угоду. Тепер же глядач обирає того, КОМУ МОВНИК ЗАПРОПОНУЄ КОНТРАКТ. Перемога у відборі лише дає право перейти до наступної сходинки у шляху до обрання представника – обговорення та підписання контракту.
Дійсно, прецедентів відмови до цього року не було. В Україні. В масштабі Європи це відносно регулярна історія.

СОЛІДАРНІСТЬ
Спрацьовує пункт угоди «запропонуємо наступному». Здавалося б чудовий момент отримати омріяний «пиріжок». Але пиріжок цей дуже швидко зіпсувався, та й через солідарність із переможцем та глядачами куштувати його вже не хочеться.

ХТО ВИНЕН
* НСТУ, що віддали відбір комерційному каналу, мінімізували своє втручання в Нацвідбір, змінили правила гри перед фінальним свистком;
* СТБ, що перетворили музичне шоу на політичне;
* Марув, що власні інтереси поставила вище за національні (а відмовившись від підписання угоди так і сталося);
* Ми з вами – своїми постами в соцмережах/хейтерством/завищеною або ж відсутньою громадянською позицією/політизацією будь-яких процесів тощо.

ЩО РОБИТИ
А х його зна… Цей Нацвідбір показав, що проблеми всередині суспільства більші, аніж можна було уявити…

Джерело: Facebook

Фото: Instagram

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *