ОСТАННІ НОВИНИ

Галина Гречин: «ЦВК перевищила свої повноваження і вигадала причину не призначати жовтневі вибори в ОТГ»

Соломія Головіна

|

 Директор Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин про те, що на призначення перших виборів у жовтні на Львівщині чекає чотири громади:

«Відповідно до постанови ЦВК вибори в ОТГ відбуваються двічі на рік – у квітні та жовтні. ЦВК повинна  провести своє засідання, щоби призначити вибори. Воно має відбутися всередині серпня, тобто у п’ятницю, 17 серпня. Але, на жаль, станом на сьогоднішній день ми вже можемо сказати, що вибори у жовтні швидше за все не відбудуться.

Минулої п’ятниці ЦВК провела своє засідання, на якому було прийнято рішення про те, що вони не будуть призначати вибори у новосформовані об’єднані громади у зв’язку з тим, що в квітні Конституційний суд визнав неконституційним ЗУ «Про всеукраїнський референдум». Відповідно у ЦВК пояснюють, мовляв, оскільки в ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» зазначено, що питання добровільного об’єднання розглядається на місцевому референдумі, а процедура референдуму неврегульована, відповідно неможливо призначити вибори, бо неможливо провести місцеві референдуми. При цьому на своєму засіданні ЦВК вирішила звернутися до Комітету ВРУ з правової політики та правосуддя, щоб вони надали роз’яснення, як їм далі діяти.

Станом на сьогоднішній день ми вже маємо інформацію, що нардепи та члени Комітету ВРУ з правової політики та правосуддя говорять про те, що ЦВК знімає з себе відповідальність, перевищує свої повноваження, що рішення про визнання неконституційним ЗУ «Про всеукраїнський референдум» не відміняє ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Чому? Тому що закон щодо ОТГ передбачає процедуру формування громад і проведення там виборів. У ст. 8 закону зазначається, що остаточне рішення про добровільне об’єднання приймається або місцевими референдумами, або рішеннями відповідних рад, які об’єднуються. Тобто це є спеціальна норма, і це не є виключно місцеві референдуми. Таким чином ЦВК фактично перевищила свої повноваження і вигадала причину, щоби не призначати вибори. Більше того, як стало відомо, відповідне звернення до комітету ЦВК зробило перший раз ще 22 травня. Тобто, це не є щось нове, вони вже знали, зверталися до комітету, і те, що це стало публічним лише минулої п’ятниці на засіданні ЦВК свідчить про те, що ця акція швидше за все була спланована, щоби зірвати призначені вибори.

В цій ситуації опинилося 98 тергромад, які сформовані у 2018 році і від яких є подання у ЦВК про призначення виборів. Якщо говорити  про Львівщину, то станом на сьогодні у нас вже є повністю сформовані з відповідними поданнями про призначення виборів чотири ОТГ – Зимноводівська, Лопатинська, Меденицька, Бібрська. Якщо говорити про громади, які вже сформовані, то це 44 тисячі населення. Тобто ЦВК знехтувала думкою 44 тисяч мешканців, які підтримали формування об’єднаних громад. До цих чотирьох громад входить 17 місцевих рад, які вирішили об’єднатися. ЦВК також знехтувала цим рішенням.

Ми дуже сподіваємося, що в п’ятницю відбудеться засідання ЦВК і ми будемо розуміти, коли ж насправді відбудуться вибори».

Фото: facebook-сторінка Галина Гречин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *