ОСТАННІ НОВИНИ

Лев Парцхаладзе: «Великодня побілка дерев – суперечлива естетика, а білі бордюри – відвертий несмак»

Наталя Дуляба

|

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе про побілку дерев, стовпів та бордюрів, яку роблять напередодні Великодня:

«З чим у вас асоціюється весна? З приходом тепла, першими весняними квітами? А, може, з білінням дерев і бордюрів?

Традиційно перед Великоднем і травневими святами комунальники та інші небайдужі громадяни виходять на весняні толоки: прибирають сміття, обкопують і висаджують дерева і квіти. Одним словом, «облаштовують територію».

При цьому, обов’язковим елементом такого благоустрою чомусь залишається побілка з радянського минулого. Як вишенька на торті! Побілка дерев біля доріг, в скверах і парках, а разом з ними стовпів, бордюрів і інших елементів міського благоустрою.

Чорно-білі дерева в 21-му столітті – дуже суперечлива естетика і сумнівна користь, а білі бордюри – відвертий несмак. І сума коштів, яка щорічно витрачається на таке біління, виходить досить значною. Краще спрямувати сили на вивчення досвіду світових столиць, ландшафтних дизайнерів, архітекторів і тих фахівців, які приведуть міста в такий вигляд, щоб раділи очі й серце. Причому, довго, а не до першого дощу.

До речі, у 2006 році Мінрегіон затвердив Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах, якими забороняється білити вапном декоративні дерева та малі архітектурні форми».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *