ОСТАННІ НОВИНИ

Ірина Суслова: «Парламент зробив Україні «ведмежу послугу»: тепер про факти домашнього насильства просто не будуть повідомляти»

Соломія Григор'єва

|

Народна депутатка України VIII скликання, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова про законопроект 5294 «Про запобігання та протидію домашньому насильству»:

«Програти битву не означає програти війну! Без емоцій про сьогоднішнє голосування за законопроект 5294 «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Він був ухвалений без таких ключових понять як «гендер», «гендерна ідентичність», «гендерно обумовлене насильство» та «гендерні стереотипи».

1) Парламент зробив Україні «ведмежу послугу», створивши перешкоду на шляху ратифікації Стамбульської конвенції. Без вказаних дефініцій законопроект 5294 не може вважатись імплементаційним, адже він не відповідає нашим міжнародним зобов’язанням.

2) Стамбульську конвенцію як потужний рамковий документ боротьби з домашнім насильством поставлено під загрозу. Спроба підмінити його вітчизняним «сурогатом» не рівноцінна, адже законопроект 5294 не містить тих системних пропозицій, які є в тексті конвенції.

3) До тексту фінального варіанту законопроекту потрапила одіозна норма про Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства. Стамбульська конвенція нічого подібного не передбачає. Натомість колеги так «вдосконалили» документ, що тепер тисячі осіб – від працівників сільских рад до працівників міністерств – матимуть доступ до персональних даних жертв, свідків і кривдників. Матимемо протилежний від очікуваного результату – про факти домашнього насильства просто не будуть повідомляти, щоб не «світити» інформацію про себе.

4) Після підписання подаватимемо поправки до закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» й вимагатимемо включення до його тексту термінів «гендер», «гендерна ідентичність», «гендерно обумовлене насильство» та «гендерні стереотипи». Після цього Стамбульську конвенцію обов’язково ратифікують й ми доведемо власному народу й міжнародним партнерам, що поважаємо європейські цінності.

Тож ми не здаємося! Робота триває!

P.S. Для тих, хто цікавиться, чому у назві законопроекту 6109 немає терміну «гендерна рівність». Це зроблено для того, щоб він узгоджувався з діючим законом «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *