Олександр Хуг: «Той факт, що Місію ОБСЄ не допускають у певні райони в зоні АТО, може вказувати на те, що там ховають щось таке, що Місії не варто бачити»

|

Перший заступник Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг про діяльність Місії на території України та про безпекову ситуацію в державі:

«Нашою ціллю є зібрання і надання об’єктивної інформації для Ради ОБСЄ, щоб вона могла примати незаангажовані рішення. На сході України понад500 спостерігачів виконують свою роботу, працюючи з різних баз, які розташовані по обидва боки від лінії зіткнення. Ці бази працюють в цілодобовому режимі. Вдень вони здійснюють патрулювання, а вночі спостереження здійснюється з баз за допомогою спеціального обладнання.

Минулого тижня ми зафіксували зниження кількості порушень режиму припинення вогню на 15%. Водночас, тижнем раніше ми фіксували збільшення порушень на понад 55%. Ми все ще фіксуємо наявність важкого озброєння, якого б там не мало бути.

Місія фіксує чимало порушень режиму тиші, але Місія і не все бачить. Дехто стверджує, що Місія є сліпа. Але це не тому, що ми дивимось через закриті очі, а тому що нам не дають дивитись, не дають такої можливості. В багатьох випадках нашим спостерігачам не дають робити те, що вони покликані зробити. Той факт, що Місію не допускають у певні райони, може вказувати на те, що там ховають щось таке, що Місії не варто бачити. Не зважаючи ні на що, ми продовжуватимемо здійснювати зобов’язання, викладені у Мандаті, який є чинним до 31 березня 2018 року».

Фото: osce.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *