ОСТАННІ НОВИНИ

Дмитро Гудима: «Незалежність частини суддів може бути поставлена під великий сумнів»

|

Львівський юрист, викладач ЛНУ Дмитро Гудима, що зайняв перше місце у конкурсу на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду про скасування пожиттєвості суддів в Україні:

«Насамперед, є відповідні європейські стандарти, які передбачають серйозні ризики для судової системи, якщо суддя призначається на певний строк, і подальша його кар’єра залежить від політичних рішень. Незалежність, принаймні, частини таких суддів може бути поставлена під великий сумнів. У нас вже була строковість: перше призначення на посаду судді здійснював на 5 років Президент.

А після спливу цього строку суддя мав проблему: «пройти» голосування у Верховній Раді України – законодавчому органі, в якому здебільшого за партійною приналежністю сформовані фракції народних депутатів. І не кожен суддя, призначений на 5 перших років, потім отримував позитивний результат у парламенті. Не набралось голосів… І неважливо, чи були для цього підстави. Строковість у роботі судді породжує у нього життєву невизначеність, невпевненість у майбутньому, у кар’єрному зростанні. Людина, яка знає, що у неї завтра не буде роботи, може неякісно її виконувати чи намагатися шукати зиск зі своєї посади, поки вона її займає. Тому я категорично проти строкового призначення суддів. Хибність цього шляху, як на мене, підтверджена попередніми десятиліттями нашої історії».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *