Андрій Гукалюк: «Одразу, коли бачите себе у списку вступників, подавайте оригінали документів»

|

Відповідальний секретар приймальної комісії ЛНУ імені Івана Франка Андрій Гукалюк про особливості цьогорічної вступної кампанії та всі новинки, які чекають на абітурієнтів 2017 року.

«Термін подання заяв на вступ на бакалавра – з 12 до 26 липня. Для спрощення подання цих заяв, абітурієнти зараз активно реєструють електронні кабінети, щоб подавати заяви на вступ у електронній формі. До 1 серпня Міністерство освіти і науки України надає рекомендації, хто вступає на бюджетну форму навчання, а хто рекомендований до конкурсу на платну форму навчання. І 1 серпня о 00.00 Міністерство надсилає ці списки у ВНЗ, а вони вже розміщують їх на своїх сайтах. Окрім цього, в особистий кабінет вступника приходить повідомлення, про те, що він рекомендований до зарахування у той чи інший навчальний заклад.

Ті вступники, які рекомендовані до вступу на бюджетну форму навчання, повинні до 5 серпня особисто принести у ВНЗ оригінали документів: атестат, додаток до атестату, сертифікат ЗНО та копія паспорта. Лише у випадку, коли особа приносить ці документи, вона може бути зарахована до університету. Ті, хто претендують на платну форму навчання, мають принести свої документи до 10 серпня.

Коли людина рекомендована до зарахування на бюджет в одному університеті, але виявила бажання навчатись у якомусь іншому ВНЗ, то вона може там навчатися лише на платній формі. Рекомендація на бюджет є лише одна по всій Україні.

Вже третій рік вступна кампанія формується таким чином, що вступники подають заяви у електронній формі. Цього року електронна форма подачі документів є єдиною, тобто паперові заяви університети не приймають.

Може бути таке, що вступники бояться подавати електронні заяви, переживають, що зроблять щось неправильно. Для таких вступників в нас в університеті із 12 липня будуть функціонувати 23 консультаційні пункти. У них буде працювати відповідальна особа, яка допоможе подати електронну заяву.

Цього року кількість заяв, які може подати абітурієнт, зменшено до дев’яти. Тобто можна подати максимум 9 заяв лише на 4 різні спеціальності. Але в межах цих чотирьох спеціальностей вже можна обирати і подавати кілька заяв. Для прикладу, на спеціальність «географія» можна подати заяву на денну і заочну форму навчання.

Дуже важливим моментом також є пріоритетність заяв. Це дуже відповідальний момент для вступників, адже змінювати пріоритет не можна. Вступник подав заяву, навчальний заклад її розглядає, і якщо він допускає її до конкурсу, то вже пріоритет ніяким чином змінити не можливо. І ми на це впину не маємо. Тому я раджу всім вступникам чітко визначитись та розписати пріоритети на всі спеціальності та навчальні заклади. Система є дуже складною, тому проводити обрахунки чи вичікувати омріяного місця немає сенсу. Є конкурсний бал, який змінити не можливо, тому не варто очікувати до останнього дня, а одразу, коли бачите себе у списку вступників, показати оригінали документів.

Щодо обрахунку конкурсного балу: кожна спеціальність встановлює свої вимоги до тих предметів, які потрібно здати, щоб вступити на той чи інший факультет. Університет встановлює це відповідно до умов прийому, які затвердило Міністерство. Першим предметом для всіх без виключення спеціальностей є українська мова та література. Другий предмет Міністерство дало на вибір навчальним закладам: біологія, історія чи математика (відповідно до напрямку, до спрямування факультету). Третій предмет є за вибором самого ВНЗ. Також тут враховується такий показник, як середній бал додатку до атестату, після чого й формується загальний конкурсний бал вступника.

Цього року було таке нововведення, що вступники можуть покращити свій конкурсний бал, якщо вони брали участь в університетській олімпіаді. На певні спеціальності такому абітурієнту може до результатів ЗНО додаватися певна кількість балів.

Ще одним нововведенням є певні коефіцієнти. Цьогоріч введена норма, що загальний конкурсний бал вступника балансується ще на коефіцієнти. Перший коефіцієнт – регіональний. Всі, хто подає заяви до навчальних закладів, які є зокрема у Львівській області, то їхні результати множаться на коефіцієнт 1.1. Окрім того є сільський коефіцієнт, але тут є дві умови: особа повинна проживати в селі і закінчувати школу в селі. Якщо є лише одна з цих умов, то цей коефіцієнт не діє. Також є коефіцієнт, який передбачає, що при вступі на певні спеціальності (зокрема природничого характеру), результати множаться на ще на 1.3, але лише за умови, що це заява з першим пріоритетом. Це робиться для того, щоб підвищити ймовірність вступу на менш популярні, проте стратегічно важливі для держави спеціальності.

Цього року також є особливість з переведенням вступників, які зараховані на платну форму навчання, на місця державного замовлення, якщо такі є. Якщо, умовно, є 30 державних місць на якусь спеціальність, а подали оригінали лише 25 вступників, то ми можемо перевести 5 вступників на державне, але за однієї умови: якщо їх конкурсний бал є не більш ніж на 20 балів меншим від останнього зарахованого бюджетника. Тобто, якщо останній зарахований має 175 балів, а перший платник – 152, то його вже не можна перевести. Але це стосується певної категорії вступників, які мають так звані спеціальні умови».

Фото: Гал-інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *