Олександр Чистяков: «Для дельфінів перебувати в замкнених просторах дельфінаріїв те саме, що перебувати в концтаборі»

|

Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков у День дельфінів-полонених про захист морських жителів від існування в «хлорованій тюрмі»:

«Як відомо, дельфіни є інтелектуальними ссавцями з високорозвиненою соціальною організацією. Згідно з останніми дослідженнями, вони розпізнають один одного і можуть запам’ятовувати унікальні звуки, що подаються старими друзями і почуті ними лише один разу через 20 років. Для чуттєвих дельфінів перебувати в замкнених просторах дельфінаріїв те саме, що перебування  в концтаборі. Одного разу один із співробітників дельфінарію на питання: «Як почувають себе дельфіни?» Відповів: «А як себе відчував Іхтіандр в бочці з морською водою? Сумують, часто хворіють. Але дельфіни настільки вірять і люблять людину, що на кожен виступ виходять зі своєю приголомшливою, тільки їм властивою посмішкою.

Торговці дельфінами заробляють на екзотиці. Вони кажуть, мовляв, не кожна мама може звозити свою дитину до моря, де дельфінів можна побачити на свободі. Якщо йти за такою логікою, то не кожна людина може дозволити собі подорож в Африку, щоб побачити пігмеїв, або на Філіппіни, в Гімалаї і в Японію. Але це не означає, що філіппінців і японців потрібно возити по країні в цирку шапіто, змушуючи їх проробляти всякі акробатичні трюки за юшку і поблажливе поплескування по голові.

Україна досі немає офіційної системи контролю за роботою дельфінаріїв. Наша країна не веде обліку, ідентифікації, генетичної паспортизації тварин і тому не може гарантувати їм ні захист, ні безпеку, ні легальну торгівлю і безпечне транспортування. Хочеться сподіватися, що дельфіни покинуть свої клітки і опиняться в рідній стихії – в море. А інші морські тварини з цих «водних цирків» будуть переселені в океанаріум, де умови наближені до природних».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *