Олександр Віденєєв: «У Львові тільки біля десяти закладів громадського харчування сплачують роялті за музику»

|

Заступник керівника львівського Центру з надання правової допомоги в сфері захисту прав інтелектуальної власності Олександр Віденєєв про сплату винагород за авторське право на музику в Україні:

«Питання захисту прав інтелектуальної власності регулюється в Цивільному кодексі України, який був прийнятий у 2003 році, та Законом України «Про авторське право та суміжні права». Законодавство динамічне, і в тій чи іншій формі до нього вносились зміни, але це питання є чітко врегульованим. Але чітко лише для нас, а от в концепції Євроінтеграції воно потребує змін.

Якщо говорити про світовий досвід, то Всесвітня організації колективного управління CISAC, яка очолює авторські права близько 123 країн, за 2016 рік зібрала 8 мільярдів 600 мільйонів доларів авторської винагороди. Якщо порівнювати з Україною, то наша державна організація «Українське агентство із авторських та суміжних прав» збирає до 60 мільйонів гривень. Це – мізерна цифра, десь 3-5% від тої суми, яка б мала збиратись.

У Львові тільки біля 10 закладів громадського харчування сплачують роялті. Але ми з вами забуваємо, що музика використовується і в перукарнях, магазинах, таксі, тощо.

Причиною цих невиплат є цілковита відсутність інформації про це, ніхто не висвітлює цієї проблеми. А також незнання того, що люди кожного дня користуються об’єктами інтелектуальної власності, продукують їх, але жодним чином не знають, як захищати і відстоювати ті права.

Плюс є ще категорія людей, які віддалено знають про важливість сплати цього роялті, але через брак бажання і відповідальність не дуже рвуться встановити істину в тому напрямку. Цей інформаційний колапс спонукає людей до того, що вони бездіють».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *