Борис Херсонський: «Усі мовні дискусії ведуть до розколу України»

|

Український поет Борис Херсонський про збереження української мови та боротьбу із російською:

«Це найгірше, що можуть зробити із нами наші вороги – зробити нас подібними до себе. Ця заборона (російських соцмереж -ред.) – символічна. Запобігти їй дуже просто: потрібно лише знайти необхідну програмку. Якщо хтось прив’язаний до Mail.ru і до Яндекса, то він туди повернеться. Це схоже на заборону російських телевізійних програм: в Україні їх не транслюють, але я їх не дивлюся не через це, а тому, що не хочу.

Якщо ми у стані гібридної війни, то ми повинні ставитися до нашого ворога як до ворога.

Із початком російської агресії я поставив собі рамки: не буваю у Росії та на окупованих територіях. Це означає, що Волошинський фестиваль і Московське бієнале не для мене.

Це гірше для мене. Але я відчуваю себе гідно у цій ситуації. Мені було б дуже неприємно, якби я опинився на території Росії зараз.

А чи потрібна російській мові протекція? В Одесі досі діє програма захисту російської мови, хоча все місто нею говорить.

Мова сама обирає нас. Бродський, говорячи, що поет є знаряддям мови, довів це. Усі мовні дискусії ведуть до розколу України.

Я знаю, що українська мова потребує захисту там, де її мало. Наприклад, в Одесі. Але що це повинен бути за захист?

Це можуть бути безкоштовні курси для дорослих людей, які хочуть навчитися української. І не тільки для російськомовних. Просто російська досі залишається мовою міжнаціонального спілкування.

Перехід на українську мову – питання зміни поколінь. Колись я з’ясував, що донька, із якою ми говорили в родині російською, не знає слова “треугольник”. Вона говорила “трикутник”.

Звісно, якщо освіту діти здобувають українською, а вдома говорять російською, то результат нескоро перестане бути сумним».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *