ОСТАННІ НОВИНИ

Тетяна Слюз: «Місцеві органи влади повинні вкладати кошти у розвиток територій, а не накопичувати їх на депозитах»

|

Голова Держказначейства про те, що варто робити місцевим радам із «зайвими» коштами, що накопичуються внаслідок реформи децентралізації:

Фото: ГЛАВКОМ

«Уже третій рік поспіль на рахунках місцевих бюджетів обліковується багато коштів, які не використовуються. Зараз на казначейських рахунках сільських, селищних, міських, районних, обласних рад та об’єднаних територіальних громад — 60 млрд грн.

Яка динаміка за депозитами? Якщо за 2016 рік місцеві бюджети розмістили на рахунках у державних банках 15,6 млрд грн, то за три місяці 2017 року — близько 11 млрд грн. Таким чином, місцеві бюджети мають 71 млрд грн.

Я точно проти розміщення і зберігання цих коштів на депозитних рахунках. Вважаю, їх потрібно вкладати у розвиток інфраструктурних об’єктів. Вони повинні працювати на економіку. У банкірів інша точку зору: вони кажуть, що це підтримка банківського сектору.

Якщо порівняти дохідність, я розумію, чому міста їх розміщують на депозитах. Крім того, ця дохідність окремим рядком запланована у їхніх бюджетах. За законом вони повинні не пізніше 20 грудня повернути розміщені кошти разом з відсотками на свої рахунки в органах казначейства.

Щодо того, що для місцевих органів розміщення на рахунках держбанків — це, мовляв, своєрідна «страховка» від Мінфіну, який перекривав цими коштами поточні видатки, касові розриви та гасив «пожежі». З 2015 року у нас нема значних касових розривів. В останні роки ми отримували транші від МВФ, залучали кошти на внутрішньому ринку, кошти надходили від Нацбанку. 21 квітня 2017 року НБУ перерахував 10 млрд грн за результатами аудиту за 2016 рік.

Крім того, ми не проводили видатки на окупованих територіях, і Пенсійний Фонд перестав бути нашим постійним позичальником», – йдеться у інтерв’ю Тетяни Слюз на Економічній правді.

Як відомо, міськрада Львова та Львівська обласна рада тримають на депозитах значні бюджетні кошти. Так Львівщина нещодавно поклала гроші на депозит у «ПриватБанк». Також відомо, що під час Грибовицької катастрофи «Львів затаїв» мільярд на депозитах. У січні цього року Міськрада Львова поклала на депозит у банк 149 мільйонів, а за місяць по тому доклала на депозитний рахунок ще 100 мільйонів.

Фото: ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *